Afbeelding

Voorzitters Oliveo zijn geen voorstander van verhoging veldhuur en het F-woord

sport

Editie: Week 35, Jaargang 22 |

Voorzitters Ruud Schalkwijk (links) en John Weijgertse zijn trots op hun vereniging. ‘Bijna alle spelers van het eerste zijn hier als klein jongetje begonnen met voetballen.’

PIJNACKER – Oliveo heeft met Ruud Schalkwijk (48) en John Weijgertse (52) twee voorzitters. Uniek en geen overbodige luxe. Want er spelen en volgen nog uitdagingen genoeg.

De twee maakten in de jaren ’90 furore in het vlaggenschip van de Pijnackerse voetbalvereniging, zijn beiden meer dan dertig jaar lid en hanteren alweer bijna twee jaar gezamenlijk de voorzittershamer. “We hebben allebei een drukke baan, maar vanwege onze betrokkenheid bij de club hebben we ja gezegd toen het ons werd gevraagd”, legt Weijgertse uit. Inmiddels loopt veel zoals ze dat willen. “Toen we net begonnen dachten we weleens: Wat gebeurt hier?!”, vervolgt Weijgertse. “Bestuursvergaderingen duurden soms tot half 1 ’s nachts. Dan ging het ook over dingen waarvan wij ons afvroegen of je het daar tijdens zo’n vergadering over moet hebben. Inmiddels zit daar meer lijn in het. Het reilt en zeilt hier.”

Probleempjes
Toch zijn er ook wat probleempjes. Of uitdagingen. Net als veel andere verenigingen heeft Oliveo een terugloop van vrijwilligers en financiële tegenwind. Dat laatste heeft volgens de twee sterk te maken met een forse verhoging van de veldhuur van ruim 300 procent in twee jaar tijd. De huur wás 17.000 per jaar, straks moet de club jaarlijks 58.000 aftikken bij de Gemeente Pijnacker-Nootdorp. “We hebben daardoor de contributie moeten verhogen en kijken nu hoe we op andere manieren geld kunnen genereren of besparen”, zegt Weijgertse. Schalkwijk vult aan: “Het is lastig, want je krijgt niks extra’s voor die hogere huur. Er verandert niks aan het aantal velden of het onderhoud.” Extra sponsors of organisaties die ruimtes op sportpark de Groene Wijdte willen huren zijn daarom meer dan welkom. Hun zoektocht hiernaar gaat vooralsnog voorspoedig, geven de twee aan.


Goed nieuws
Gelukkig is er nog meer goed nieuws. Meerdere jeugdteams spelen in hogere afdelingen en de club kan het ‘hele voetbalpakket’ aanbieden. Jeugd, senioren, zeven tegen zeven-voetbal, zaalvoetbal, recreatief voetbal, prestatief voetbal, zaterdag- èn zondagvoetbal. Alleen het vrouwenvoetbal ontbreekt nog. “Verder hebben we een heel leuk G-team”, voegt Schalkwijk eraan toe. Er is weer aanwas van jeugd, het ledental ligt rond de achthonderd en is vrij stabiel. Heel veel meer moeten het er ook niet worden, geeft Schalkwijk aan. “Dan lopen we tegen de grenzen aan van wat kan op deze accommodatie.”


Of een fusie met DSVP niet in één klap alle problemen en beperkingen zou oplossen? De mannen schieten in de lach. “Ah, het F-woord”, zegt John Weijgertse. “Zaterdag begon er ook weer iemand over”, vervolgt Schalkwijk. “Ik heb altijd een simpele uitleg. Wij hebben een sporthal en accommodatie en DSVP heeft een sporthal en een accommodatie. Dat wordt dood kapitaal als je fuseert. Als de gemeente zou zeggen: jullie krijgen hier een nieuw sportpark met prachtige nieuwe tribunes, kleedkamers, desnoods een stuk verderop, dan gaan we met DSVP praten. Dan hebben we een startkapitaal van drie miljoen euro.” Bovendien: “We werken nu al op allerlei niveaus samen. We delen soms velden, als we kleedruimte tekort hebben kunnen we daar altijd terecht. We zijn goede buren.” Weijgertse: “We kunnen allebei prima zelfstandig bestaan. Als je fuseert moet je er allebei beter van worden.” Zo denken de leden er volgens Schalkwijk ook over. En dat zien ze nog niet echt voor zich. “Ik ken geen club waarbij de vereniging zelf zei: laten we eens fuseren met de buren. Zo’n idee komt altijd van een andere partij die er belang bij heeft.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12