Afbeelding

RKDEO zet twee leden na bijna zeventig jaar bijzondere verdiensten in het zonnetje

sport

Editie: Week 4, Jaargang 22 |

Theo van Haaster (links) en Jan de Vreede ontvangen na jaren van trouwe dienst van RKDEO-voorzitter Henk Hoogweg de eerste twee Penningen van Verdienste. (foto: Roel van Dorsten)

NOOTDORP - Tijdens het jaarlijkse etentje van de schoonmaakploeg van RKDEO reikte voorzitter Henk Hoogweg de eerste twee Penningen van Verdienste van de club uit aan Jan de Vreede en Theo van Haaster.

Deze penningen waren volgens de voorzitter van RKDEO niet meer dan verdiend. "Want beide heren zijn al zo'n zeventig jaar in verschillende functies lid van de Nootdorpse voetbalvereniging. Daarbij hebben ze door de jaren heen bijzondere verdiensten gehad."
Theo van Haaster werd in 1945 lid van de club, toen RKDEO nog Nootdorpse Boys heette. "Nadat ik uit Nederlands-Indië kwam heb ik hier nog jaren in het eerste elftal gespeeld. Ik was meestal linksbuiten, maar speelde ook als linksbinnen", zegt de inmiddels 87-jarige Van Haaster. "Dat waren nog eens tijden. We gingen op de fiets naar uitwedstrijden. Dat zou je nu eens moeten proberen."
De 81-jarige De Vreede sloot zich een jaar later aan bij de club. "En ik heb nooit in het eerste gespeeld, maar heb in de jaren zeventig wel een jaar of tien in het jeugdbestuur gezeten."

'ALS ER EEN KLEINE WAS GEBOREN, TRAKTEERDE DE VADER OP EEN FLES VIEUX'
Tijdens hun actieve voetballoopbaan speelden de twee wel samen in één elftal. "Dat was een vriendenelftal. Als er toen een kleine geboren was, trakteerde de vader op een fles Vieux, maar ook op de momenten dat er niets te vieren was, kwam er wel zo'n fles tevoorschijn."
Vanaf 1990 maakten beide heren deel uit van de schoonmaakploeg, die het complex van RKDEO toonbaar houdt. "Een oud-bestuurslid vroeg of ik hierbij wilde helpen en dat zag ik wel zitten. Toen ik er voor het eerst aankwam, was ook Theo er voor het eerst", vertelt De Vreede. "Ook hij begon op die dag en we gingen in de sporthal aan de slag. Op een gegeven moment hebben we afgesproken dat we tegelijk begonnen zijn en dat we ook tegelijk zouden stoppen. Dat moment kwam er niet lang geleden. Door de jaren heen hebben we met veel mensen samengewerkt, maar er zijn er maar weinig die uit zichzelf zijn gestopt. Er zijn er wel een heel aantal overleden."
De Vreede weet er alles van. "Want ik beheerde  jaren de lief- en leedpot. Daar stopten we allemaal een tientje in en als die op was, ging ik weer rond. In de tussentijd kocht ik cadeaus als er iets te vieren was, maar ik heb er ook verschillende rouwstukken van moeten bestellen."
Beide heren hebben veel plezier beleefd aan het schoonmaken bij hun club. "Anders hadden we het nooit 22,5 jaar uitgehouden. In het begin was het op wisselende dagen, maar de laatste jaren was het altijd op maandag en was er ook een clubje op vrijdag bezig. Op maandag begonnen we om acht uur, maar we zaten er al om half acht. Het was hartstikke gezellig, we zaten elkaar altijd te schoppen met de resultaten van onze favoriete voetbalclubs in de eredivisie."

'TEGENWOORDIG MOET IEDEREEN OP DE KLEINKINDEREN PASSEN'
Inmiddels zijn beide heren gestopt. "We hebben toen we stopten gebakjes gemaakt met 45 erop. Niemand wist waar dat voor stond, maar dat was voor het aantal jaren dat we hier schoongemaakt hebben. Nu kunnen we uitslapen. Eigenlijk is het best raar dat we nu niet meer langskomen om koffie te drinken", zegt De Vreede. "We komen hier nog eens in de maand", vult de 87-jarige Van Haaster aan. "Dan gaan we 's middags klaverjassen of biljarten met de schoonmaakploeg. Maar voor de rest komen we hier niet meer. Vroeger bleven er meer mensen hangen om een pilsje of een borrel te drinken. Tegenwoordig blijft er bijna niemand meer hangen, omdat ze allemaal op hun kleinkinderen moeten oppassen."
Volgens voorzitter Henk Hoogweg is de schoonmaakclub van RKDEO uniek. "Ik ben heel trots op deze club. Ze zorgen er twee keer per week voor dat de velden, de sporthal en het hele gebouw er spic en span uitzien. Beide heren hebben daarbij door de jaren heen veel voor de club betekend. Van zulke mensen moet je het als club hebben. Gelukkig komt er van onderaf nog steeds nieuwe aanwas, maar dit soort clubmensen met zo'n binding met de club wordt steeds zeldzamer. Daar mag je als club je handen voor dichtknijpen."

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12