Afbeelding

Johann Gommans weigert erelidmaatschap DHC en stapt op

sport

Editie: Week 2, Jaargang 23 |

Johan Gommans: “Het is jammer dat het zo gelopen is, want ik had nog wel minstens tien jaar door willen gaan.” (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – Johann Gommans (56) stopt na ruim twintig jaar met het trainen van de F0 van DHC. Onvrede over de manier van communiceren binnen de vereniging zorgt ervoor dat hij stopt met datgene wat hij het leukst vindt. “Maar DHC zal altijd mijn club blijven.”

Gommans begon als jongetje van negen met voetballen bij DHC. “Maar toen ik twintig was, werd ik trainer van een A-elftal. Later heb ik verschillende functies binnen de club gehad en ruim twintig jaar geleden ben ik gestart met het trainen van de vier- en vijfjarigen. Door de jaren is een team ontstaan met Menno Kuipers en Michael Schreuders. We genoten van de eerlijkheid, de openheid en de spontaniteit van de voetballertjes. Zo'n anderhalf jaar geleden kregen we van de toenmalig jeugdvoorzitter Evert Steinvoort te horen dat de vereniging een andere koers ging varen en dat de vijfjarigen op woensdag training zouden krijgen en op zaterdag vier-tegen-vier partijtjes zouden gaan spelen.”

'WE HADDEN GRAAG IN EEN VROEGER STADIUM MEEGEPRAAT'
Gommans en zijn team schrokken. “Dat kwam niet door de mededeling, maar door de manier waarop deze werd overgebracht. We hebben samen zo'n veertig jaar aan trainerservaring en ons werd gemeld dat het anders zou gaan. We hadden graag in een vroeger stadium meegepraat. Nu kwam het als een voldongen feit. Blijkbaar was het bestuur van onze reactie geschrokken, want ze gingen toch in gesprek. Uiteindelijk heeft dit voor ons niets uitgehaald. We zijn nog zo'n anderhalf jaar doorgegaan met de vierjarigen, maar met hen kan je toch niet trainen zoals dat met de vijfjarigen erbij wel kan.”

Daarom stopt Gommans samen met zijn team met pijn in het hart. “Ik begreep via de site dat de verandering nodig was om de pupillen al in een vroegtijdig stadium te leren winnen. Wij wilden kinderen een veilige omgeving bieden en plezier laten hebben in het spelletje, of ze nu talent hadden of niet. Daarbij betrokken we de ouders langs de lijn niet alleen bij de training, maar ook bij de vereniging.”

Gommans maakte in die ruim twintig jaar mooie en minder mooie momenten mee. “Zo was er eens een toeschouwer van een andere vereniging die langs ons veld overleed. Dat is me niet in de koude kleren gaan zitten. Maar er was ook een jongetje dat zijn beide voeten miste en toch meevoetbalde. Dat is toch prachtig?” Gommans' inzet leidde uiteindelijk tot de Sportspeld van de gemeente Delft en een voordracht om erelid van DHC te worden. “Voor dat laatste heb ik bedankt. Twee jaar geleden had ik het een prachtige eer gevonden. Maar ik sta toch al niet te graag in de schijnwerpers en nu voelde het als een doekje voor het bloeden. Ik denk dat zij de beslissing met de beste bedoelingen hebben genomen, maar ik vind het jammer. Ik zal ook zeker nog wel komen kijken, want DHC is mijn club, maar mijn rol voelt als uitgespeeld. Wel is DHC nog altijd mijn club.”

'OP DEZE MANIER ZIJN ZE IN DE F-JEUGD BETER VOORBEREID'
Evert Steinvoort, inmiddels voorzitter bij DHC, geeft desgevraagd aan dat de club heeft gekozen voor een andere manier van opleiden. “Daarin is het voor ons van belang dat jeugdspelers al eerder in hun ontwikkeling vier-tegen-vier spelen en daarom is op de woensdag een extra trainingsmoment  toegevoegd. Op die manier zijn ze als ze in de F-jeugd competitief gaan voetballen beter voorbereid. Johann heeft aangegeven zich hierin niet te kunnen vinden. Dat is jammer, want hij heeft veel voor onze club betekend.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12