Afbeelding

D.v.v. Delft moet met dit spelersmateriaal kampioen worden, vindt Sander van Akkeren

sport

Sander van Akkeren is met zijn kopkracht en de hulp van ploeggenoot Richard Staakman SEP-spits Mark van Dijk de baas. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT - D.v.v. Delft draait dit seizoen bovenin mee in de Tweede Klasse. Bijna halverwege de competitie bevindt het keurkorps van Pierre van Zinnen zich op een tweede plaats op vier punten van koploper Nieuwkoop.

Toch is Sander van Akkeren niet helemaal tevreden met de positie op de ranglijst. “Want met dit spelersmateriaal moet je bovenaan kunnen staan, die druk mag je jezelf opleggen”, vertelt de routinier die afgelopen zomer overkwam van RKAVV.

De keuze voor D.v.v. Delft was voor Van Akkeren een logische. “Ten eerste wilde ik terug naar de stad Delft en daarbij had ik geen zin om drie keer in de week te trainen. Als je die twee eisen hebt, vallen Vitesse Delft en DHC af en al ga je dan kijken naar het voetbal dat gespeeld wordt, kom je al snel bij D.v.v. Delft terecht. Daarbij speelt mijn collega Robbie Notenboom al een tijd bij de club en hoor ik goede verhalen van hem. Daarom is de keuze op Delft gevallen.”

‘IK WAS ALTIJD GEWEND DAT BIJ IEDEREEN HET VOETBAL OP NUMMER ÉÉN STOND’

Zijn keuze bevalt Van Akkeren tot op heden redelijk. “Want als je van een wat hoger niveau komt, moet je je zeker aanpassen. Ik was altijd gewend dat bij iedereen het voetbal op nummer één stond, maar dat is hier niet altijd het geval. Ik weet zeker dat als dit wel het geval zou zijn, we op dit moment bovenaan stonden.” Dat idee probeert Van Akkeren ook op zijn ploeggenoten over te brengen. “Ik vertel ze dat als ze er een mooi seizoen van willen maken, ze er wel alles voor over moeten hebben. Hopelijk valt dat kwartje, want potentie is er genoeg.”

Het feit dat Delft niet bovenaan staat heeft volgens Van Akkeren te maken met het feit dat er wat veel ‘voetballers’ in het elftal zitten. “We hebben met Marvin van Hek een speler die zich drie slagen in de rondte werkt om anderen beter te laten functioneren, maar we zouden nog wel zo’n speler kunnen gebruiken. We zoeken altijd naar een voetballende oplossing, terwijl we soms misschien ook weleens moeten bikkelen als het even niet loopt zoals je wilt.”

Delft begint elke wedstrijd met de intentie om aanvallend voetbal te spelen. “En als dat eenmaal loopt, dan hebben de tegenstanders ook een zware middag. Maar als het even niet gaat, dan krijgen wij het lastig. In verdedigend opzicht zijn we namelijk, doordat we op zoek gaan naar de voetballende oplossing nogal kwetsbaar. Als het dan even niet loopt, kan dat vervelende gevolgen hebben.” Het concrete gevolg is de tweede plaats, maar Van Akkeren is ervan overtuigd dat er nog geen man overboord is. “We hebben nog ruim de helft van de competitie te gaan en van de punten die we verloren hebben, weten we de reden. Als we die punten in de tweede competitiehelft wel halen, dan kunnen we zeker kampioen worden. De selectie is er zeker sterk genoeg voor, alleen moet wel iedereen het ervoor over hebben. Het is nog niet te laat, want de prijzen worden pas aan het eind van de competitie verdeeld.”

‘IK GEEF DE TEGENSTANDER WEER HET IDEE DAT ER BIJ ONS NIETS TE HALEN VALT’

Ook op zijn eigen prestatie heeft de 27-jarige bewegingsagoog het nodige aan te merken. “In de voorbereiding ging het goed, maar in de competitie was mijn start wat minder. Ik was al een tijd niet meer gewend om centraal in de verdediging te spelen dus dat was even wennen. Ik ben vooral iemand die het van zijn inzicht, kopkracht en duelkracht moet hebben en minder van mijn snelheid. Daarom ging het nog weleens mis, alhoewel ik het idee heb dat het de laatste weken weer beter gaat. Ik geef leiding aan de verdediging, zet de boel weer neer en heb het idee dat ik met mijn bravoure de tegenstander het idee geef dat er bij ons niets te halen valt. Wat dat aangaat is het jammer dat de winterstop eraan komt.”

Het werken met trainer Pierre van Zinnen bevalt Van Akkeren goed. “Hij is een andere trainer dan ik de afgelopen jaren gewend was. Pierre is meer een sociale trainer en voor hem is het belangrijk dat iedereen plezier heeft. Hij legt wat minder de nadruk op het tactische en dat was ik de afgelopen jaren niet gewend. Hij luistert heel goed naar de spelers en doet wat met hun commentaar. Dat is erg fijn.”

Volgens Van Akkeren is Delft klaar voor een volgende stap: de Eerste Klasse. “Oefenwedstrijden tegen Eersteklassers en Hoofdklassers hebben dat wel bewezen. Mochten we promoveren, dan zal er misschien wat meer discipline in de selectie moeten komen. Pierre stopt aan het eind van dit seizoen, dus de club kan hier in de zoektocht naar een vervanger rekening mee houden.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12