Afbeelding

Dit is de beste behandeling bij sportblessures

Partnerbijdrage

Als je aan sport doet dan is dat natuurlijk zeer prijzenswaardig. Maar je loopt daarbij wel het risico een blessure op te lopen. Sommige blessures zijn niet zo ernstig. Een paar dagen rust en het ergste leed is wel weer geleden. Maar het kan ook gebeuren dat je door een kwetsuur langere tijd bent uitgeschakeld. Zeker als je een teamsport doet is dat vervelend, want jouw team moet dan zonder jou verder. Maar ook bij een individuele sport is het frustrerend als je niet aan trainingen of wedstrijden deel kunt nemen.

Wanneer naar de huisarts?

Bij een blessure die ernstiger is dan een beetje spierpijn is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Als je een kwetsuur verwaarloost kan deze namelijk verergeren. Is er sprake van een breuk die niet tijdig wordt opgemerkt, dan kunnen de gevolgen zelfs nog ernstiger zijn. Je wilt het niet zo ver laten komen dat een bot verkeerd aan elkaar groeit. Soms moet dit bot dan op een later moment opnieuw worden gebroken om het vervolgens op de juiste manier aan elkaar te laten groeien. Als de huisarts twijfelt over een breuk dan kan hij of zij je direct doorsturen naar het ziekenhuis om een foto te laten maken. Dan is meteen duidelijk of er inderdaad sprake is van een botbreuk en of daar gips voor nodig is. Soms hoeft dit niet. Dan kun je volstaan met een drukverband of een brace.

Wees zuinig op je lichaam

Hoe belangrijk het sporten ook voor je is, houd altijd voor ogen dat je langer dan vandaag met je lijf moet doen. Natuurlijk is het niet fijn om een paar weken met een nekbrace te moeten lopen. Maar de rest van je leven nekklachten of misschien wel een verlamming is natuurlijk zeker niet de bedoeling. Datzelfde geldt voor het tijdelijk dragen van een mitella om een gebroken of zwaar gekneusde pols te laten herstellen. Dan maar even niet sporten of een aangepaste training doen, zodat je er na je herstel weer voor de volle 100% tegenaan kunt.

Gebruik de juiste hulpmiddelen

Het is bij een sportblessure belangrijk om de juiste hulpmiddelen te gebruiken. Die kun je soms lenen bij een kruisvereniging, maar je kunt ze ook zelf kopen, onder andere bij Probrace.nl. Vraag altijd advies aan de huisarts, specialist of fysiotherapeut als je bijvoorbeeld op krukken wilt gaan lopen. Soms is het echt beter om volledige rust te nemen en geen krukken te gebruiken. Als dat wel mag, is het belangrijk dit op de juiste manier te doen. Zo voorkom je dat je na je herstel kampt met schouder- of nekklachten waardoor je nog langer bent uitgeschakeld. Wees om die reden ook altijd terughoudend met het slikken van pijnstillers. Pijn is een manier van je lichaam om aan te geven dat je je rug, je been of je arm moet ontzien. De pijn onderdrukken kan leiden tot overbelasting met alle gevolgen van dien.