Afbeelding

Vergelijk verschillende soorten uitvaartverzekeringen voordat je er een afsluit

Partnerbijdrage

Een uitvaart is niet goedkoop. En in een land waarin je zowat alles verzekert, is een uitvaartverzekering er ook eentje. Wanneer je er niet meer bent, merk je van die hele verzekering natuurlijk niks meer. Maar voor de achterblijvers en de dierbaren die jouw uitvaart regelen, is het een hele troost. Denk daarom nu al eens na over welke uitvaartverzekering voor jouw uitvaartwensen het beste is. 

Jouw eigen uitvaartwensen vastleggen

Een andere uitvaart of iemand in je nabijheid die ernstig ziek is; we maken het allemaal mee. Dit zijn de momenten waarop je geconfronteerd wordt met de dood. Dus ja, iedereen krijgt er toch een keer mee te maken. Maar niemand staat te springen om erover na te denken. Pas wanneer je een hele kille begrafenis of crematie hebt bijgewoond, weet je zeker dat je het zo niet wilt. 

Daartegenover staat een afscheid dat je in positieve zin bijblijft. Elk element van de uitvaart – een persoonlijk versierde kist, een unieke locatie, speciale lievelingsbloemen, bijzondere muziek, enzovoort – kun je je nog als de dag van gisteren herinneren. Zo wil je het ongeveer ook. 

En dus ga je nadenken over wat je bij jouw laatste afscheid van jezelf wilt laten zien en horen. Je beslist over begraven of cremeren. Over een gedicht of tekst die je met de bezoekers van jouw uitvaart wilt delen en waar het laatste afscheid plaatsvindt. Dit vastleggen geeft rust, voor jezelf én voor jouw omgeving.

De ideale uitvaartverzekering kiezen

De belangrijkste keuzes - en soms al bijzondere details - staan op papier. Nu wordt het tijd om ook je uitvaartverzekering te kiezen, want wat je allemaal graag wilt tijdens je uitvaart moet ook ergens van vergoed worden. 

Welke uitvaartverzekering je kiest, bepaalt in hoeverre jouw wensen uitvoerbaar zijn binnen de vergoedingsmogelijkheden. Vaak is er een maximaal bedrag dat aan de uitvaart uitgegeven mag worden. Ga je daarboven, dan moeten uw nabestaanden het resterende bedrag zelf betalen.

Het verzekerde bedrag kan overigens ook nog opgesplitst zijn in een vrij te besteden deel en in een deel dat voor diensten geldt. Vergelijk daarom altijd goed welke voorwaarden er zijn en welke het beste bij jouw uitvaartwensen passen. 

Soorten uitvaartverzekeringen

Bij sommige uitvaartverzekeraars zijn kinderen gratis meeverzekerd. Er bestaat echter ook een speciale uitvaartverzekering voor een kind. Voor koppels zijn er polissen voor twee levens en moslims kunnen een specifieke islamitische uitvaartverzekering afsluiten. En zo zie je maar dat er voor elke levensfase en elk geloof of elke traditie een geschikte uitvaartverzekering is. Je moet er alleen even induiken en uitpluizen welke het beste bij jouw situatie past!