Afbeelding

Uitvaartverzekering vergelijken en afsluiten

Partnerbijdrage

Als Nederlander kun jij je voor verschillende zaken verzekeren. Eén van deze zaken is jouw uitvaart. Toch is een uitvaartverzekering niet verplicht. Daarom zien veel mensen niet in waarom zij zo’n verzekering af zouden sluiten. Wil je jouw nabestaanden niet achterlaten met een flinke kostenpost? Sluit dan een uitvaartverzekering af. Hiermee verzeker je namelijk een bedrag of bepaalde diensten. Jouw nabestaanden hoeven een uitvaart hierdoor niet met eigen geld te betalen. Ben je overtuigd van het nut van een uitvaartverzekering? Sluit er dan niet halsoverkop eentje af. Nee, maak altijd eerst een vergelijking. In deze tekst helpen we jou bij het vergelijken en afsluiten van een uitvaartverzekering.

Verschillende soorten uitvaartverzekeringen
Voordat je begint met het vergelijken van uitvaartverzekeringen, moet je weten dat er verschillende soorten uitvaartverzekeringen zijn. Veel uitvaartverzekeraars maken onderscheid tussen een natura- en kapitaalverzekering. We lichten beide uitvaartverzekeringen hier kort toe.

1) Kapitaal
Een groot deel van de Nederlanders kiest voor een kapitaal uitvaartverzekeringen. Bij deze verzekering verzeker je een bepaald bedrag. Dit bedrag wordt na overlijden uitgekeerd aan jouw nabestaanden. Zij kunnen op deze manier zelf invulling geven aan de uitvaart zonder dat zij alles uit eigen zak moeten betalen. Om het verzekerde bedrag bij elkaar te sparen, draag je maandelijks premie af.

2) Natura
Naast de kapitaalverzekering kun je ook kiezen voor een natura uitvaartverzekering. Deze verzekering kunnen we bestempelen als de tegenhanger van de kapitaalverzekering. Je verzekert hier namelijk geen bedrag, maar diensten en objecten. Zo verzeker je bijvoorbeeld de kosten voor een uitvaartverzekeraar, een kist en een begrafenis. Grote voordeel van deze uitvaartverzekering is dat je voor jouw overlijden al invulling kunt geven aan de uitvaart. Net als bij een kapitaalverzekering betaal je bij een natura uitvaartverzekeringen ook maandelijks premie.

Waar moet je op letten bij vergelijken
Weet je inmiddels welke uitvaartverzekering het beste bij jou past? Dan kun je beginnen met het vergelijken. Sommige mensen denken dat vergelijken niet nodig is. Dit hoeft inderdaad niet, maar het is zeker verstandig. Waarom? Omdat je tegenwoordig bij verschillende uitvaartverzekeraars een uitvaartverzekering af kunt sluiten. De verzekeraars hanteren verschillende premies voor hun verzekering, maar er zit ook verschil in de inhoud. Reden genoeg om uitvaartverzekeringen te vergelijken. Ga je uitvaartverzekeringen vergelijken? Stel jezelf dan in ieder geval deze twee vragen:

- Hoe zit het met de looptijd?
Veel mensen denken dat een uitvaartverzekering doorloopt tot zij overlijden. De verzekering zelf loopt inderdaad door, maar je betaalt vaak niet jouw hele leven premie. Bij veel uitvaartverzekeraars kun je kiezen uit een looptijd van 10, 20 of 30 jaar. Sluit je al op jonge leeftijd een uitvaartverzekering af met een lange looptijd? Dan valt jouw premie vaak laag uit. Jonge mensen overlijden doorgaans immers minder snel. Daarbij komt dat je nog een heel leven voor je hebt. Je smeert de kosten van een uitvaartverzekering hierdoor uit over meerdere jaren en dat resulteert vaak ik een lagere premie.

- Wat is er precies verzekerd?
Ga je uitvaartverzekeringen vergelijken? Dan richt jij je mogelijk vooral tot de prijs. Begrijpelijk, want een goedkope uitvaartverzekering is mooi meegenomen. Toch is een goedkope verzekering lang niet altijd de beste. Nee, want bij goedkope uitvaartverzekeringen is vaak minder verzekerd. Zo krijgen jouw nabestaanden bij een kapitaal uitvaartverzekering bijvoorbeeld een lager bedrag uitgekeerd. Bij een goedkope natura uitvaartverzekering worden vaak minder diensten verzekerd. Wil je een uitvaartverzekering afsluiten? Kijk dan eerst wat er allemaal verzekerd is en richt je dan pas tot de prijs.