Afbeelding

Alles wat je moet weten voordat je een palletwagen koopt

Partnerbijdrage

Op zoek naar palletwagens? Met deze trucks verplaats je efficiënt zware ladingen binnen je winkel, distributiecentrum of magazijn. De palletwagen brengt voor iedere medewerker in het bedrijf voordelen. Zo profiteer je bijvoorbeeld als bedrijfseigenaar van een effectiever en sneller bedrijfsproces, terwijl een magazijnmedewerker de dagelijkse taken eenvoudiger kan uitvoeren. Welke aandachtspunten zijn van belang bij het aanschaffen van een dergelijke truck? Lees snel verder voor een aantal handige adviezen.

De verschillende soorten palletwagens

Wil je een palletwagen kopen? Dan heb je de keuze uit een breed scala aan opties. Bepaal eerst voor welke doeleinden je de palletwagen wilt inzetten, zodat je een truck kiest die voor jou het meest geschikt is. Veelvoorkomende palletwagens zijn: 

Manuele pomp- en palletwagens

De manuele of handpalletwagen is de authentieke vorm van de palletwagen, die volledig op menselijke kracht draait. Het hydraulische systeem van de handpomp zorgt ervoor dat het optillen van een lading minder zwaar aanvoelt. Hierdoor kun je goederen eenvoudig op een korte afstand verplaatsen. Doordat dit apparaat zeer compact is, gebruik je de handpalletwagen gemakkelijk in een kleine ruimte. Dit maakt de manuele palletwagen uiterst flexibel. Je ziet de manuele pomp- en palletwagens dan ook vaak terug in winkels of kleinere fabrieken.

Gemotoriseerde palletwagens

De gemotoriseerde of elektrische palletwagen wordt aangedreven door een ingebouwde motor, waardoor het apparaat geschikt is voor intensiever gebruik. Deze truck kan grotere hoeveelheden gewicht verplaatsen over een langere afstand. Dit maakt deze wagen geschikt voor een groot magazijn of een distributiecentrum. Vaak beschikt de gemotoriseerde palletwagen over bijzondere functies zoals elektrisch heffen en rijden.

De stapelaar

Worden ladingen in jouw bedrijf hoog opgestapeld? In dat geval bieden stapelaars uitkomst. Deze palletwagens kunnen goederen eenvoudig optillen tot grote hoogte. Zo plaats je een lading gemakkelijk op of van een stellage.

Welke factoren belangrijk zijn bij het selecteren

Heb je een bepaalde palletwagen op het oog? Houd dan rekening met de volgende elementen:

De gewicht capaciteit

Bedenk van tevoren wat het gemiddelde gewicht is dat de palletwagen moet verplaatsen. Je wilt immers wel over een truck beschikken die over voldoende capaciteit beschikt om de ladingen te vervoeren. Overbelasting leidt tot beschadiging van de palletwagen of stapelaar, waardoor eerder vervanging nodig is.

Het soort wielen

Bekijk wat voor wielen onder de palletwagen zijn bevestigd. Rijd je met de truck vooral over gladde oppervlakken, zoals beton? Kies dan voor polyurethaan wielen of PU-wielen om soepel over de ondergrond te bewegen. Rubberen wielen zijn daarentegen beter geschikt voor een ruw oppervlak als grind.

De afmetingen van de pallets

Let er bij de aanschaf van een palletwagen op dat de truck geschikt is voor de standaardafmetingen van de pallets die je in het bedrijfsproces gebruikt. Sommige palletwagens zijn specifiek ontworpen voor specifieke palletmaten.

Prijs en kwaliteit

Het kan verleidelijk zijn om te kiezen voor de meest voordelige optie bij het kopen van een palletwagen. Kwaliteit en duurzaamheid zijn echter cruciaal, aangezien een goed gebouwde truck langer meegaat en minder onderhoud vereist. Hierdoor bespaar je op de lange termijn aanzienlijke kosten. Kies daarom voor een palletwagen met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Dit maakt de palletwagen een waardevolle investering die de effectiviteit en productiviteit van het bedrijfsproces verbetert, terwijl je tegelijkertijd de veiligheid van je werknemers waarborgt.