Afbeelding

Alles wat je moet weten over een zwembad in de tuin!

Partnerbijdrage

Als je de ruimte en het budget hebt, dan is een zwembad in de tuin echt een toevoeging. Niets is heerlijker dan een frisse duik nemen tijdens warm weer. Toch denken veel mensen graag nog even na voordat ze een zwembad kopen voor in de tuin, omdat het een investering is. Ben jij ook iemand die nog twijfelt? Lees dan gauw verder, want in dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten als je van plan bent een zwembad te kopen!

Inbouwzwembad of opzet-zwembad?

Zwembaden kun je in principe in twee categorieën opdelen: een inbouwzwembad of opzet-zwembad. 

Zoals de naam al suggereert, is een opzetzwembad binnen enkele uren opgezet en afgebroken. Je kunt dit dus in het voorjaar opzetten en in het najaar afbreken. Daarnaast kun je kiezen tussen een opzetzwembad dat opblaasbaar is of een frame heeft.

Een inbouwzwembad kan het hele jaar door buiten staan, maar het inbouwen kost wel meer moeite in vergelijking met het opzet-zwembad. Bij een inbouwzwembad heb je verder qua materiaal de keuze uit hout of staal. 

Vorm en formaat zwembad

Zwembaden komen in allerlei vormen en maten. De juiste keuze in jouw geval hangt af van de grootte van je tuin. Kies een stuk grond in de tuin dat zoveel mogelijk waterpas ligt en bepaal zelf hoe groot de maximale afmetingen van het zwembad mag zijn. 

Qua vorm valt er ook veel te kiezen:

Rond

Een rond zwembad past in bijna iedere tuin. De vorm is ook makkelijk op te zetten en geschikt voor kinderen (mits het niet te diep is). Je kunt dan kijken naar merken zoals Intex, Bestway en Interline. Deze hebben diverse afmetingen en kleuren ronde zwembaden in het assortiment. 

Ovaal

Ook een ovaal zwembad is geschikt voor kinderen, aangezien deze vorm geen hoeken heeft en kinderen zich niet kunnen verwonden. Een ovalen zwembad heeft een ietwat langwerpige vorm, dus ideaal voor als je tuin ook een beetje lang qua vorm is. 

Rechthoekig

Een rechthoekig zwembad is geschikt voor als je bijvoorbeeld met een luchtbed in het zwembad wilt dobberen. Kies je voor een groter exemplaar, dan kun je er zelfs baantjes in trekken. 

Zwembad onderhouden

Wil je zo lang mogelijk plezier hebben van je zwembad, dan is onderhoud erg belangrijk. Bij de meeste zwembaden wordt een filterpomp standaard meegeleverd. Je hoeft dan geen aparte pomp bij te bestellen. Daarnaast moet je het zwembad zo nu en dan schoonmaken. Hier zijn speciale schoonmaakmiddelen voor. Je kunt dan denken aan zuigers, schepnetten, zwembadborstels, skimmers, chloor en pH-tabletten. Deze producten zorgen ervoor dat het zwembad netjes en schoon blijft!