<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Foto:

Wat ik zeggen wil...

Pleidooi nieuw buitenzwembad
Recentelijk heb ik vernomen dat er een nieuw zwembad gebouwd zal gaan worden op de locatie van het zwembad in Vrijenban. Zou het niet prachtig zijn als er bij dit nieuwe bad een buitenbad verrijst?
Vroeger was het zwembad aan de Weteringlaan ook een buitenbad. Een duik in een buitenbad is verfrissend en een zeer welkome aanvulling op warme baden, sauna en stoombad. Buiten zwemmen terwijl de vogels over je heen vliegen: dat is iets waar veel mensen voor op vakantie gaan! Hoe geweldig zou het zijn als zoiets ook in Delft mogelijk zou worden gemaakt door de Delftse politiek?
Veel lichtinval en de zon door de ramen van het zwembad aan de Wetenringlaan zijn prachtig. Daarbij, de frisse buitenlucht kunnen inademen en de wolken tellen als je de rugslag maakt, kan daar niet tegenop. Tegenwoordig moeten bezoekers die in de lente en 's zomers graag buiten willen zwemmen uitwijken naar Delftse hout, wat ook prachtig is, maar niet de allure en sfeer heeft van een echt, fris, blauw buitenzwembad, waar je baantjes kunt trekken en waar het water toch iets warmer is.
Aangezien buitenzwembaden in deze regio schaars zijn, zal een buitenzwembad zeker ook zwemmers van elders in de regio kunnen aantrekken. Een mooi buitenzwembad met (kleine/ smalle) ligweide kan zelfs een trekpleister worden voor de buitenlandse toerist in Delft! Zorg voor vlinderidylles rondom en het plaatje van een groen en duurzaam buitenbad is nagenoeg compleet.
Misschien denkt u dat een buitenzwembad alleen in de zomer lucratief is; niets is minder waar. Ook in de lente kan een frisse duik in het buitenzwembad heel verfrissend zijn. Kijkt u alleen al naar de toename in interesse in het werk van onze (eigen, Nederlandse) Iceman Wim Hof, die het zwemmen in koud water promoot en aanraadt als zeer heilzaam voor de gezondheid. Wanneer ik in het sportfondsenbad aan de Weteringlaan uit het stoombad kom, dan staat er bij drukte vaak een rij bij de koude douche. Afkoelen na hitte is zeer belangrijk en een duik (uiteraard na afspoelbeurt) in een koud(er) buitenbad zou zeer gewenst zijn en zou de drukte rondom de koude douches verminderen.
In de maanden dat een buitenzwembad écht te koud is, gedurende de winter, zal een overkappende rol waarvan de bovenkant gemaakt is van zonnefolie, ervoor zorgen dat dit zwembad 's winters (als de stookkosten tevens hoger zijn) een zonneveld wordt, dat bijdraagt aan een energieneutraal zwembad.

Anna van der Heijden (fervent zwemster), Delft

Volle containers
Recent organiseerde de BVWOD in Buurthuis 'De Wending' (Raamstraat, Westerkwartier) een inloopavond. Eén van de agendapunten was toen de nieuwe structuur voor het ophalen van huisvuil; een contract van de gemeente Delft met Avalex. Het aantal (ondergrondse) containers/ophaalpunten werd drastisch verminderd, wat al de nodige ergernissen gaf, maar beloofd werd dat het ophalen voldoende frequent zou plaatsvinden. Nou, het euvel 'verstopte' containers komt sindsdien regelmatig voor en ook deze week was het weer prijs. In de Adriaan Pauwstraat (hoek Hugo de Grootstraat) was de PMD container weer eens overvol. En op het Hugo de Grootplein/Havenstraat was het helemaal prijs, nu met overtollig restafval. Enfin, de meeuwen hadden het dik naar hun zin (zie foto). Niet zo'n mooi gezicht, terwijl we toch de hoofdprijs aan Reinigingsrechten betalen in Delft.

Jan van der Tuin

Ruud Stift

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>