<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Foto: Willem de Bie

'MIDI: Meer Inzicht Dan Inspanning'

  sport

Dat is de betekenis van de Delftse vereniging 'MIDI', de op één na oudste petanque vereniging van Nederland. De club wordt in 1976 opgericht door een groep enthousiaste spelers, die in Frankrijk met het spel kennismaken. Petanque kennen we in ons land ook wel onder de verzamelnaam 'Jeu de Boules'. Het is meer dan een tijdverdrijf op de camping, het is een internationale sport. Paul Koogje van MIDI weet er alles van.

Tekst & foto: Willem de Bie

Paul begint zijn sportieve activiteiten als hij vier jaar is: gymnastiek, en wat later judo en voetbal. Met name die laatste sport was niet aan Paul besteed: "Ik werd als voorhoedespeler regelmatig enorm onderuit geschoffeld, dat was echt niks voor mij. Mijn ouders verhuisden in verband met werk van mijn vader begin jaren '60 naar Delft. Daar kwam ik in contact met roeien; vanaf 1969-2003 ben ik lid geweest van 'De Delftsche Sport', de roeivereniging aan het Oostplantsoen. Ook mijn zussen zijn daar gaan roeien en alle drie hebben we daar een partner gevonden, een mooie bijkomstigheid!"

Talent
Paul roeit natuurlijk zelf, maar blijkt ook talent te hebben voor het opleiden van roeiers: "Ik heb daar redelijk wat coachwerk gedaan, eerst een veteranenploeg en later bij de jeugd. Je moet dan denken aan indoor, outdoor en krachttraining. Bij DDS zijn we in die jaren druk bezig geweest om jeugd met talent naar de top te brengen. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld Kai Compagner en Monique Vonk, roeiers die zowel in EK, WK-verband hoog hebben gescoord; zo roeide Kai in de Holland Acht."

Stads Doelen
Paul roeide zelf ook aardig en zat op zijn hoogtepunt tegen de top van de Nederlandse jeugd aan: "Mijn vader heeft dat geweten: ik roeide regelmatig wedstrijden en moest daarvoor door het hele land. Dan bonden we de boten op het dak en was de hele familie een dagje gezellig onderweg." Wat jaren en veel vrijwilligerswerk later spreekt Paul een collega op zijn school over petanque: "Hij vertelde daar enthousiast over en ik ben een keertje met hem meegegaan om te kijken of het wat voor mij was. Het was de tijd dat er ook in Delft, op het pleintje voor de oude Stads Doelen op het Doelenplein, regelmatig een balletje werd gegooid. In 1985 kwam ik voor het eerst in aanraking met de sport, ik heb toen mee geholpen met het jaarlijkse toernooi op de markt. Vanaf 2002 ben ik me actief gaan bemoeien met de organisatie van dat jaarlijkse toernooi. Ook dit jaar, op 1 september, vindt dit evenement weer plaats op de markt. Het is een van de laatste markttoernooien die in Nederland worden georganiseerd."

Tireren
In de laatste jaren krijgt MIDI steeds betere speelfaciliteiten en groeit uit tot ongeveer 230 leden. Een groot deel daarvan speelt puur voor de gezelligheid, maar er is ook een flinke groep wedstrijdspelers die de afgelopen jaren vele nationale en internationale titels naar Delft heeft gehaald. MIDI is aangesloten bij de Nederlandse Jeu de Boules Bond, onderdeel van sportkoepel NOC*NSF. Wat moet je eigenlijk doen om een goede speler te worden? "Allereerst een goede lichamelijke conditie; een toernooi kan vele uren duren en je moet daar toch veel lopen, op je hurken en natuurlijk veel bewegingen met het gooien. Daarnaast is het belangrijk dat je de tegenstander goed kan 'lezen': speelt-ie aanvallend of is het juist een verdedigende speler. Ook moet je een flink aantal worpen beheersen, zoals het 'tireren' ofwel het schieten, het 'pointeren' ofwel het plaatsen, halfhoge ballen, hoge ballen en verschillende soorten van effect. Met name in Frankrijk wordt er heel aanvallend gespeeld: ze proberen vaak een 'careau', dat is het plaatsen van de bal bovenop die van de tegenstander waarbij je hoopt dat die bal buiten de lijnen verdwijnt."

Pluimage
"Naast het sportieve element is er natuurlijk ook het sociale: het is een sport waar mensen van allerlei pluimage aan meedoen, en van jong tot oud. En, net als veel andere sporten, is het ook ontspannend. In het komende jaar zijn we van plan onze sport flink te gaan promoten. Zo willen we onder andere in februari een aantal gratis boule-lessen gaan aanbieden, en voor mensen die competitie spelen aparte trainingen organiseren. Daarvoor worden momenteel nieuwe trainers opgeleid. 2019 is ook het jaar waarin de nieuwe nota van de gemeente Delft op tafel komt; belangrijk is dat eerst de accommodaties van de sportverenigingen op orde worden gebracht. En dan moet er ook een flink bedrag zijn voor nieuw beleid; we zijn benieuwd…"

Ook een keertje knallen met die ballen? Neem contact op via info@midi-petanque.nl

Willem de Bie

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>