Afbeelding

Vijf dingen die niet in jouw tuin mogen ontbreken

Partnerbijdrage

We zitten met z’n alleen steeds vaker buiten, het hele jaar door. Meer in de open lucht vertoeven betekent echter ook meer aandacht besteden aan het uiterlijk van je tuin. Het liefst wordt dat een kleurige en sfeervolle plek. Welke elementen mogen niet ontbreken? Vijf tips en één don’t ter inspiratie. 

Terras met comfortabele tuinset

Met stip bovenaan de lijstjes van veel tuinbezitters: een plek om te relaxen. Om met het hele gezin te eten in de zomer, en om in de koude maanden met een deken bij een vuurtje te zitten. Een Van der Garde 4 persoons tuinset is comfortabel en oersterk. Ze passen in elke soort tuin. En je eet hier niet alleen, het is ook een plek om lekker bij te komen, lange zwoele avonden bij te kletsen met vrienden of zelfs om de laptop open te klappen en thuis te werken. 

Groenten, kruiden en klein fruit: de moestuin

Een beetje moderne tuinier reserveert een aantal vierkante meters voor zijn zelfgekweekte groenten, het hele jaar door. Installeer een moestuin-app om te zien wat er allemaal mogelijk is in het Nederlandse klimaat. Klein fruit zoals aardbeien en frambozen kweken gaat ook prima, en veel uitheemse kruiden (rozemarijn) zijn zelfs winterhard. Een moestuintje bijhouden is een fascinerende, rustgevende en duurzame hobby. 

Warmtebron (maar hou het duurzaam en sociaal)

In de winter is een warmtebron ideaal om van warme chocolademelk of een glaasje glühwein te genieten. Dat doen we op horecaterrassen, maar nu ook thuis. Zorg wel voor een duurzame warmtebron, dus eentje die niet te veel stroom slurpt. Wordt het een vuurschaal of -korf, kies je verbrandingsmateriaal dan zorgvuldig en hou rekening met de buren - niemand zit op een tuin of balkon vol rook te wachten. Er zijn ook open haarden die speciaal voor tuinen zijn ontworpen, inclusief schoorsteen. 

Dieren brengen leven in de brouwerij

Steeds populairder worden insectenhotels waarmee de populatie van nuttige kleine dieren in stand wordt gehouden. Op sociale media zoals Pinterest zie je hoe je die zelf in elkaar zet van restjes hout en bamboe. Een andere optie om meer leven in de brouwerij te stimuleren is een vijver. Als de tuin toegankelijk is, kunnen daar zelfs salamanders op afkomen. Tevens is het opvangen van egels een optie. Neem contact op met de stichting Egelopvang in jouw omgeving en bied deze leuke beestjes een nieuw, veilig onderkomen. 

Mediterrane invloeden voor nog meer vakantiegevoel

Terracotta potten met kruiden, een pergola met druiven, jasmijnstruiken aan de gevel, natuurstenen muurtjes, hoogteverschil in de borders; het zijn allemaal details waarmee je je tuin een mediterraan uiterlijk geeft. Dat zorgt voor het echte vakantiegevoel dichtbij huis. Tik ‘mediterrane tuin’ in op een zoekmachine en je krijgt de mooiste foto’s te zien. 

Niet doen: er een parkeerplaats van maken

De tuin vol leggen met grauwe, grijze tegels is ronduit zonde. Al verschillen smaken altijd natuurlijk. Maar er zijn maar weinig mensen die er een veredelde parkeerplaats van maken, en dat heeft een reden. Besef ook dat je bevoorrecht bent met je eigen stukje grond en dat deze plek vooral is om van te genieten. Een stenen of betonnen tuin is simpelweg geen tuin.