Afbeelding

Bedrijven zijn beducht voor aanvallen door cybercriminelen

Partnerbijdrage

Er is vandaag de dag bijna geen bedrijf meer te vinden dat geen gebruik maakt van het internet. De één natuurlijk intensiever dan de ander. Maar je loopt als ondernemer wel risico dat je bedrijfsnetwerk of website wordt aangevallen door cybercriminelen. Ze proberen in te breken om gegevens te bemachtigen of om de website plat te leggen. Soms wordt er losgeld geëist, meestal in bitcoin omdat die moeilijk traceerbaar is. Daarom is het verstandig als je als ondernemer voorbereid bent op een mogelijke aanval. Je kunt de kans daarop namelijk eenvoudig verkleinen.

Denk niet dat je niet interessant bent

Het is zeker niet zo dat criminelen zich alleen richten op grote bedrijven. Juist niet, want die hebben hun beveiliging doorgaans goed op orde. Kleinere bedrijven hebben doorgaans geen apart personeel in dienst om het bedrijfsnetwerk te beheren. Daarom is het belangrijk om hiervoor externe deskundigheid in te schakelen. Zeker als je in je netwerk gegevens bewaart van klanten, zoals adresgegevens of betaalgegevens. Deze deskundige kan ervoor zorgen dat de informatie zo goed mogelijk te beschermen tegen diefstal of ander misbruik.

De hardware moet in orde zijn

Als je het bedrijfsnetwerk opnieuw gaat inrichten dan wil je natuurlijk kunnen werken met de beste materialen. Die vind je bij www.patchkast.nl. Het is belangrijk om voor A-kwaliteit materiaal te kiezen. Een kabel die in de grond ligt, vervang je immers niet zomaar even. Die moet tientallen jaren mee kunnen. Als je netwerk ineens storingen geeft en het blijkt aan de kabel te liggen, dan kost het heel wat werk om dat probleem op te lossen. Het kan dan zomaar zijn dat je bedrijf dagenlang niet bereikbaar is. Vaak gaat ook het telefoonverkeer via het netwerk. Dit heeft natuurlijk niet veel van doen met cybercriminaliteit, maar een stabiel netwerk is wel veel minder kwetsbaar voor aanvallen dan een netwerk dat de stabiliteit niet op orde heeft.

Wat kun je doen als je bedrijf het slachtoffer is van een cyberaanval?

Ondanks een goed beveiligd systeem met een optimaal werkend patchpaneel kan het gebeuren dat je bedrijf wordt aangevallen door cybercriminelen. Je kunt proberen de schade te beperken door ervoor te zorgen dat belangrijke gegevens ook elders zijn opgeslagen. Je kunt er dan desnoods voor kiezen om het complete systeem offline te halen en opnieuw te installeren. Dan hebben de criminelen er niets aan om jouw gegevens te gijzelen. Maar als er wordt gedreigd met openbaar maken, en dat gebeurt vaak, dan heb je uiteraard alsnog een probleem. Dan zit er niets anders op dan mogelijk gedupeerden te waarschuwen dat hun gegevens wellicht worden misbruikt. Je kunt dit doen door een bericht op de website. Ook is het altijd nuttig om de Fraudehelpdesk van de overheid in te schakelen. Zij kunnen je adviseren hoe je het beste kunt handelen om schade zo veel mogelijk te voorkomen. En na een geslaagde cyberaanval is het uiteraard zaak om maatregelen te treffen om herhaling te voorkomen.