Afbeelding

Heeft mijn huis een waterontharder nodig?

Partnerbijdrage

Een waterontharder laten plaatsen. Het is waarschijnlijk niet iets waar je dagelijks over nadenkt of bij stilstaat. Wellicht weet je niet eens of het water in jouw omgeving hard of zacht is. Het waterleidingbedrijf moet daar overigens wel informatie over verstrekken. Op de website kun je deze informatie raadplegen. Als je in een regio woont met hard water dan zit er relatief veel kalk in het water. Dat kan nadelige gevolgen hebben, vooral voor apparaten die water gebruiken, zoals je wasmachine en je strijkijzer. Je kunt daar wel wat aan doen door bij het wassen een middel toe te voegen dat het water onthardt. Kleine apparaten kun je ontkalken met een oplossing van water en zout of met schoonmaakazijn. Maar uiteindelijk zal het gevolgen hebben voor de levensduur van het apparaat.

Online een waterontharder kopen

Je kunt heel gemakkelijk online een waterontharder kopen. Bijvoorbeeld op Omega.nl. Bij dit bedrijf kun je kiezen uit verschillende apparaten, die zijn toegespitst op de speciale behoefte van kleine en grotere huishoudens. Het maakt immers verschil of je veel of weinig water gebruikt. Heb je een groot huis met meerdere toiletten en misschien ook wel twee of meer badkamers dan is het prettig als het water met minstens 50 liter per minuut uit de kraan stroomt. Woon je alleen of samen met een partner en zonder kinderen in een appartement dan is 20 liter per minuut vaak al voldoende.

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder wordt op de waterleiding aangesloten op het punt waar deze de woning binnenkomt. Meestal is dat in de kelder, soms bij de voordeur of in de meterkast. Het is ook de plaats waar de watermeter is geplaatst. Al het water dat via het waterleidingnet de woning binnenkomt gaat vervolgens door de waterontharder. Die heeft een element van hars. Hier blijft de kalk uit het water aan kleven. Zodoende bevat het water dat uiteindelijk uit de kraan stroomt minder kalk. Om het hars element goed zijn werk te laten doen moet de waterontharder periodiek worden gespoeld met een zoutoplossing. Via een app op je telefoon of computer kan de werking van de waterontharder worden gemonitord en krijg je en seintje wanneer het apparaat moet worden gereinigd.

Kan een waterontharder in iedere woning worden geplaatst?

In principe kun je in iedere woning een waterontharder plaatsen. Wil je een waterontharder kopen, vergewis je er dan van dat je deze kunt plaatsen. Woon je in een huurwoning, overleg dan met de verhuurder of plaatsing is toegestaan. Als plaatsing mogelijk is dan kun je dit zelf doen als je handig bent, maar je kunt hier ook een installateur voor laten langskomen. Dan weet je in ieder geval zeker dat het apparaat op de juiste manier is aangesloten. Uiteraard moet de watertoevoer tijdens het plaatsen van de waterontharder tijdelijk worden afgesloten. Daarna kun je direct profiteren van zacht water uit alle kranen in je woning.