Afbeelding

Goed registreren van zakelijke kilometers is belangrijk voor ondernemers

Partnerbijdrage

Als je een eigen bedrijf hebt dan maak je wellicht zakelijke kilometers met de auto. Misschien heb je zelfs wel een auto van de zaak waarmee je uitsluitend of vrijwel uitsluitend zakelijk rijdt. Je kunt de btw aftrekken als je gaat tanken en je kunt reiskosten opvoeren als bedrijfskosten voor een maximaal tarief per gereden kilometer. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat je goed weet welke ritten je hebt gemaakt. Als je af en toe zakelijk rijdt dan is dat wel handmatig bij te houden. Maar als je dagelijks op de weg zit voor de zaak wordt het een ander verhaal.

Ritten automatisch registreren

Met de handige systemen van Accredis BV kun je eenvoudig bijhouden welke zakelijke kilometers je rijdt. En je hebt daar ook meteen bewijs van. Het systeem houdt bij waar je rijdt en welke afstand is afgelegd. Zo weet je dus meteen wat je aan reiskosten moet opgeven bij je aangifte. Zeker als je personeel in dienst hebt dat zakelijke kilometers rijdt is dit heel handig. Je hoeft dan niet alles handmatig bij te houden. Je kunt de informatie direct via het systeem uitlezen en in je boekhouding opnemen.

Makkelijk plannen van ritten en opdrachten

Als je medewerkers op locatie bij de klant werken dan is het heel handig om te weten waar iedereen is. Als er dan een spoedklus tussendoor komt, of een klant zegt op het laatste moment af, dan kun je eenvoudig de planning omgooien. Je hoeft niet te gaan rondbellen om te overleggen welke chauffeur de gewijzigde planning het beste kan opvangen. Je geeft gewoon de nieuwe gegevens door en iedereen weet waar hij die dag naartoe moet. Met dit systeem wordt ook de rittenregistratie een stuk eenvoudiger en dus minder tijdrovend. Je hoeft niet meer uren te puzzelen om een planning te maken of om gereden kilometers in de boekhouding te registreren.

Medewerkers goed informeren

Soms kunnen medewerkers weerstand hebben tegen het installeren van apparatuur voor rittenregistratie. Want op die manier kan hun werkgever ze dus voortdurend in de gaten houden. Leg uit dat het alleen gaat om zakelijke kilometers. Als een werknemer aan het werk is moet hij immers gewoon zijn werk doen. Het is niet de bedoeling dat er onderweg wordt omgereden om alvast de boodschappen te doen voor het avondeten. En als dat wel is toegestaan, dan kunnen daar gewoon afspraken over worden gemaakt. Met andere woorden: als je je als servicemonteur of pakketbezorger gewoon aan de afspraken houdt is er niets aan de hand. Een automatische rittenregistratie kan zelfs in je voordeel werken. Je kunt er als medewerker mee aantonen dat je misschien te veel werk hebt of dat je te lang achter elkaar hebt moeten rijden. Je werkgever kan dan een boete krijgen. De rittenregistratie via een tachograaf kan niet worden gemanipuleerd. De gegevens zijn altijd afleesbaar en laten precies zien wanneer de auto stil staat en wanneer hij rijdt en hoe hard er is gereden.