Afbeelding

Hoeveel koffie per dag is ongezond?

Partnerbijdrage

In Nederland zijn we echte koffiedrinkers. Vergeleken met andere landen consumeren we veel koffie. Met name tijdens kantooruren kunnen veel mensen eigenlijk niet meer zonder. Maar is het eigenlijk wel zo gezond? Je hoort regelmatig dat te veel koffie slecht voor je is. Maar vanaf welke hoeveelheid begint het drinken van koffie echt slecht te zijn voor je gezondheid?

Zoveel koffie drinken we gemiddeld in Nederland

Gemiddeld drinkt iedere volwassene in Nederland rond de 260 liter koffie per jaar. Kinderen en jongeren worden meestal buiten beschouwing gelaten wanneer het koffieconsumptie betreft. Voor hen wordt het drinken van cafeïne over het algemeen als ongezond gezien. Je moet ongeveer 3 tot 4 kopjes koffie per dag drinken om aan 260 liter per jaar te komen. Bedenk wel dat er ook nog een aanzienlijke groep is die helemaal geen koffie drinkt. 

De invloed van de sterkte van de koffie en de grote van een beker

In Nederland drinken we koffie graag uit grote bekers. Terwijl internationaal een gemiddelde portie koffie slechts 125 milliliter is. 3 tot 4 kopjes per dag zegt dan ook lang niet alles. Want wanneer jij enorme mokken gebruikt is één consumptie veel meer dan een kopje. Hetzelfde geldt voor de sterkte. Uiteindelijk gaat het namelijk niet om het aantal milliliters, maar om de hoeveelheid cafeïne die je per consumptie inneemt. In Nederland hebben de meesten geen zicht op de sterkte van hun koffie. Veel mensen drinken het namelijk vooral op hun werk. Ze drukken op een knopje en even later is de koffie klaar. Hierdoor onderschatten veel mensen de hoeveelheid die ze dagelijks consumeren. 

Er is steeds meer aandacht voor duurzame en recyclebare bekers. Drink jij veel koffie? Kies dan voor een natuurvriendelijke oplossing. Duurzame koffiebekers kopen om verantwoord te genieten is een prachtig initiatief.

Cafeïne is de werkzame stof in koffie

Zoals de meeste mensen weten is cafeïne de actieve stof in koffie. Het zorgt ervoor dat je wakker blijft of wordt en over het algemeen dat je alert bent. Vooral dat laatste werkt alleen wanneer je niet overdreven veel drinkt. Want dat gaat ten koste van je concentratie. Over het algemeen zijn de negatieve consequenties van het drinken van koffie beperkt. Maar het kan wel een nadelig effect hebben op je slaapritme. Aangezien je door cafeïne de slaap niet zo makkelijk vat. Dat is een voordeel wanneer je ‘s ochtends wat extra energie nodig hebt. ‘s Avonds leidt het er juist toe dat je de slaap niet vat, waardoor je de volgende dag vermoeid wakker wordt.