Afbeelding

Is wonen in Delft gunstig voor de premiehoogte van je autoverzekering?

Partnerbijdrage

Lang niet iedereen weet het, maar de plek waar je woont is van invloed op de hoogte van de premie die je betaalt voor je autoverzekering. Hoe dat precies zit? In dit artikel lees je er meer over. Ook ontdek je of je als inwoner van Delft gunstig of juist minder gunstig zet als het neerkomt op de hoogte van je premie.

Risicoanalyse

Om de hoogte van de premies voor autoverzekeringen te bepalen, voeren verzekeraars voortdurend risicoanalyses uit. Centraal staat daarbij de vraag hoe groot de kans is dat iemand schade aan het voertuig zal oplopen, bijvoorbeeld door een aanrijding of door criminaliteit. Wanneer je woont in een dichtbevolkt gebied, wordt de kans op een aanrijding groter ingeschat dan wanneer je woont op een plek waar nauwelijks andere mensen zijn. Ook is in dichtbevolkte gebieden vaak meer sprake van criminaliteit. Dit alles verklaar ook waarom je altijd je postcode moet invullen wanneer je online de premie van jouw autoverzekering vergelijken wilt met die van een andere verzekeraar. Er zijn niet alleen verschillen tussen de provincies onderling, maar zelfs per woonwijk kan het bedrag al anders zijn.

Fluctuatie

Hoe gunstig komen we er in Delft vanaf? Nou, helaas niet zo heel gunstig, want de provincie Zuid-Holland behoort tot de dichtstbevolkte gebieden van Nederland. Het zal je dan ook waarschijnlijk niet verbazen dat de premies voor autoverzekeringen in Noord- en Zuid-Holland het hoogst zijn. Toch zien we dat er sprake is van fluctuatie in deze gegevens, want waar in Groningen in 2021 nog de provincie was met de laagste gemiddelde premie van Nederland, moest je in 2021 juist in Friesland wonen om de goedkoopste autoverzekering te kunnen afsluiten. Groningen zakte naar de vierde plaats, met Zeeland en Drenthe nog voor zich.

Andere factoren

De hoogte van de premie wordt overigens niet alleen door je geografische locatie bepaald. Natuurlijk spelen ook diverse andere factoren een rol. Zo is medebepalend in welk type auto je rijdt, de leeftijd en waarde van het voertuig, het aantal kilometers dat je op jaarbasis rijdt (hoe meer je op de weg zit, hoe groter de kans dat er een keer iets gebeurt) en je leeftijd. Beginnende bestuurders betalen over het algemeen meer voor hun autoverzekering dan mensen die al wat jaren rijervaring hebben opgebouwd. Ook zijn er verzekeraars die een zogenoemde rijstijlkorting geven bij aantoonbaar goed rijgedrag.