Afbeelding

Is het interessant om negatieve schadevrije jaren af te kopen?

Partnerbijdrage

Heb je de laatste tijd behoorlijk vaak schade aan jouw auto gehad? Dan is de kans aanwezig dat je telkens een claim hebt ingediend bij jouw autoverzekering. Indien jouw auto goed verzekerd is, is de kans groot dat de verzekeraar geld uitkeert om de schade te vergoeden. Het claimen van schade heeft echter gevolgen voor jouw schadevrije jaren. Indien je vaak schade claimt, kun je zelfs te maken krijgen met negatieve schadevrije jaren.

Negatieve schadevrije jaren brengen de nodige nadelen met zich mee. Zo accepteren veel verzekeraars bijvoorbeeld geen claims van mensen die in de min staan voor wat betreft hun schadevrije jaren. Daarbij komt dat de maandelijkse premie ook fors hoger ligt bij negatieve schadevrije jaren. Gelukkig kun je vrij eenvoudig verlost worden van dit probleem. Je kunt namelijk negatieve schadevrije jaren afkopen.

Hoe koop je negatieve schadevrije jaren af?
Heb je negatieve schadevrije jaren opgebouwd? Dan kun je deze afkopen. Dit kun je doen door de schade uit eigen zak te betalen. De kosten betaal je vaak niet rechtstreeks aan de gedupeerde, maar je betaalt het geld meestal aan de verzekeraar. Op deze manier koop jij jouw negatieve schadevrije jaren af. Je moet in dat geval wel over een financiële buffer beschikken. Het afkopen van negatieve schadevrije jaren is dan ook alleen mogelijk wanneer je over spaargeld beschikt. Heb je het financieel gezien niet al te breed? Dan is het waarschijnlijk niet aannemelijk dat je in staat bent jouw negatieve schadevrije jaren af te kopen.

Let op afkoopmogelijkheid bij afsluiten
Weet jij van jezelf dat je een brokkenpiloot bent? Dan is de kans aanwezig dat je redelijk vaak betrokken raakt bij een aanrijding. Hoe vaker je een claim indient, des te groter de kans dat je op een gegeven moment in de min komt te staan voor wat betreft schadevrije jaren. Bij veel verzekeraars kun je deze negatieve schadevrije jaren afkopen. Dit is echter niet standaard bij iedere verzekeraar het geval.

Ga je autoverzekeringen met elkaar vergelijken op auto-verzekeringvergelijken.nl voordat je een keuze maakt? Kijk dan niet alleen naar de prijs, maar kijk ook of je negatieve schadevrije jaren af kunt kopen. Dit is namelijk wel wenselijk wanneer je veel schade rijdt met jouw auto. Bij een autoverzekering waarbij afkopen mogelijk is betaal je mogelijk meer premie, maar je hebt er uiteindelijk ook meer profijt van.