Foto:

Grote verschillen in premie autoverzekering in Zuid-Holland

Als je een auto bezit moet je verplicht een WA-autoverzekering afsluiten. De hoogte van de premie is afhankelijk van enkele factoren, zoals het type auto, de bestuurder en de schadevrije jaren. Ook de woonplaats vormt een belangrijke factor om de hoogte te bepalen. Binnen de provincie Zuid-Holland zijn de verschillen tussen woonplaatsen groot. Hoe dat kan? In dit artikel nemen we alles wat je moet weten over de invloed van je woonplaats op de premie van je autoverzekering door.

Risicobepaling
Een verzekeraar schat bij het vaststellen van een premie altijd aan het risico in. Hoe hoger het risico op schade, des te hoger de premie. Bij een autoverzekering zijn er verschillende risicofactoren. Zo is het risico op claims van beginnende bestuurders hoger vergeleken met bestuurders die al jaren schadevrij rijden. Ook de auto zelf vormt een risicofactor; een nieuwe auto veroorzaakt bij schade een hogere kostenpost dan een auto van 10 jaar oud. 

Een andere factor is de woonplaats. Zijn er binnen een woonplaats meer auto’s dan is de kans op een schade ook groter. Ook als het aantal historische claims binnen een woonplaats is een van deze factoren. Als er relatief veel schades geclaimd worden in een bepaalde plaats, is de kans groot dat de premie voor automobilisten ook zal stijgen voor bewoners.

Grote premieverschillen in Zuid-Holland
Vergeleken met andere provincies, is Zuid-Holland de provincie met de meeste auto’s. Cijfers van afgelopen jaar laten zien dat er in Zuid-Holland zo’n 1.579.739 auto’s geregistreerd staan. 

Over het algemeen geldt dat in grote steden, zoals Delft meer schades worden gereden. In dorpen en kleinere steden is dit minder aan de orde, en valt de premie daardoor gunstiger uit. Daarom is het altijd verstandig om autoverzekeringen te vergelijken.

Op basis van het aantal auto’s in Zuid-Holland zou je kunnen zeggen dat de premies relatief hoog zouden moeten uitvallen. Maar natuurlijk zijn er ook uitzonderingen. Er zijn namelijk ook rustiger gebieden binnen de provincie waar juist weinig is ingebroken in auto’s en/of weinig auto’s zijn gestolen.

Autoverzekering vergelijken - Independer

Meer berichten