Afbeelding

Ga verantwoord om met je open haard

Partnerbijdrage

Als de dagen weer korter worden en de temperaturen dalen dan is niets gezelliger dan lekker de open haard aan te steken. In steeds meer huizen doet hij zijn intrede, mede vanwege de hoge prijzen voor gas en stroom. Maar het stoken van een open haard vraagt wel de nodige kennis van zaken. Het is niet een kwestie van een paar blokken hout in de kachel leggen en daar een lucifer bij houden. En als de kachel eenmaal brandt moet je die ook goed in de gaten houden. Ga in ieder geval nooit van huis of naar bed als het hout in de kachel nog brandt. Let ook altijd goed op als je huisdieren of jonge kinderen hebt dat zij niet te dicht bij de vlammen kunnen komen.

Welk hout is geschikt voor de open haard?

Hout voor de open haard koop je bij voorkeur bij een gespecialiseerde handelaar. Die koopt het hout in bij goede leveranciers. Zelf het bos in gaan is geen goed idee. Vers hout moet minstens een jaar drogen voordat je het voor de kachel kunt gebruiken. Bovendien is het strafbaar om hout uit een bos mee te nemen. Je riskeert dus een boete. Het is daarom een veel beter idee om hout in te kopen bij Bewust Haardhout. Dit hout wordt speciaal gekweekt en gekapt voor gebruik door mensen. Het is dus niet zo dat er bossen worden gekapt die een bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Je kunt kiezen uit verschillende houtsoorten.

Hoe lang brandt een blok hout?

Als je een voorraad hout inslaat voor de winter dan is het natuurlijk wel fijn als je genoeg hebt totdat het buiten weer warm genoeg is om de kachel uit te laten. Openhaard hout wordt per kuub verkocht. Je betaalt dus een vaste prijs als je een kuub hout wilt kopen. Deze prijs is afhankelijk van de houtsoort. Je kunt bij de verkoper informeren hoe lang het hout ongeveer brandt. Op die manier kun je inschatten hoeveel je nodig hebt. Je moet natuurlijk ook rekening houden met de opslag. De meeste mensen bewaren het hout in een houthok in de tuin. Hier moet het hout droog kunnen liggen. Als het hout natregent dan zal het niet meer willen branden. Hout dat je koopt is al gedroogd, het is dus geen vers hout dat nog een jaar moet liggen voordat het geschikt is voor de kachel.

Houd rekening met het stookadvies van het RIVM

Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het gebeuren dat het RIVM een negatief stookadvies afgeeft voor bepaalde regio’s in Nederland. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er sprake is van mist of laaghangende bewolking. De rook uit de schoorsteen kan dan niet goed weg. Dit betekent dat de rook blijft hangen. Mensen die kampen met luchtwegaandoeningen zoals COPD en astma kunnen hier veel last van hebben. Meestal is er geen sprake van een stookverbod maar slechts van een advies. Maar het is wel sympathiek om hier rekening mee te houden.