Afbeelding

Kun je zelf een schoorsteen vegen?

Partnerbijdrage

Heb je een kachel thuis? Dan maakt deze in de wintermaanden ongetwijfeld overuren. Logisch, want met een kachel is het binnen de kortste keren lekker warm in huis. Om jouw kachel veilig te kunnen gebruiken, is het belangrijk om de schoorsteen regelmatig te vegen. Veel mensen schakelen hier een professionele schoorsteenveger voor in. Omdat dit kosten met zich meebrengt, vraag jij je mogelijk af of je zelf jouw schoorsteen kunt vegen. Hieronder geven wij jou antwoord op deze vraag.

Zelf schoorsteen vegen is niet verstandig
Ondanks dat het financieel interessant is om zelf jouw schoorsteen te vegen, is het niet verstandig. Waarom niet? Omdat je over specifieke kennis moet beschikken om deze klus naar behoren uit te kunnen voeren. Dit is niet het enige, want je moet ook de juiste hulpmiddelen hebben. Deze kun je weliswaar kopen, maar al met al kost dit je behoorlijk wat geld. Bovendien gebruik je de hulpmiddelen maar sporadisch.

Zelf jouw schoorsteen vegen brengt bovendien risico’s met zich mee. Een schoorsteen moet namelijk altijd vanaf de bovenkant geveegd worden. Dit betekent dat je op hoogte werkt. Als je een kleine misstap begaat, kun jij jezelf zwaar verwonden. Daarbij komt dat je de schoorsteen mogelijk niet goed veegt. In dat geval is de kans op een schoorsteenbrand nog steeds aanwezig. Kortom: klim niet zelf het dak op, maar laat jouw schoorsteen vegen door een professionele schoorsteenveger.

Schakel een schoorsteenveger in
Zoals de naam van een schoorsteenveger al aangeeft, is hij gespecialiseerd in het vegen van een schoorsteen. Omdat hij hier zijn geld mee verdient, beschikt hij over de benodigde hulpmiddelen. Hierdoor is hij in staat om zelfs de meest vervuilde schoorsteen volledig schoon te vegen. Daarnaast kent hij verschillende technieken om het rookkanaal van jouw kachel nagenoeg brandschoon te krijgen. Als je een schoorsteenveger langs laat komen, weet je zeker dat jouw schoorsteen goed geveegd wordt. Hierdoor kun je jouw kachel het komende stookseizoen zeer waarschijnlijk zonder problemen gebruiken.

Hoe vaak moet jij jouw schoorsteen vegen?

Het belang van het vegen van een schoorsteen mag niet onderschat worden. Als je het rookkanaal niet vaak genoeg veegt, is de kans op een schoorsteenbrand een stuk groter. Probleem is alleen dat veel mensen niet weten hoe vaak zijn hun schoorsteen moeten vegen. Sommige mensen denken dat eenmaal per twee jaar voldoende is, terwijl anderen jaarlijks een schoorsteenveger langs laten komen.

Als je jouw kachel jaar in jaar uit veilig wilt gebruiken, raden wij jou aan de schoorsteen jaarlijks te laten vegen. Laat dit bij voorkeur aan het einde van de zomer of aan het begin van de herfst doen. In dat geval weet je dat jouw schorsteen schoon is bij aanvang van het stookseizoen. Omdat dit een geliefde periode is, kun je het beste ruim van tevoren een afspraak maken met een schoorsteenveger.