Afbeelding

Zo Laat Je Jouw Merk Groeien Met Distinctive Brand Assets

Partnerbijdrage

Merkgroei. Iets wat veel bedrijven ambiëren maar wat ook vaak vragen oplevert. Want hoe laat je een merk groeien? Hoe zorg je ervoor dat consumenten voor jou kiezen in plaats van voor de spreekwoordelijke buurman? Bij het beantwoorden van dit soort vragen komen we al gauw uit op zogenaamde Distinctive Brand Assets. Maar wat zijn deze Brand Assets? En hoe kun je ze inzetten? 

Wat zijn brand assets?
Wij mensen zijn het grootste deel van de tijd niet actief met merken bezig. Enkel wanneer een koop situatie zich voordoet, bijvoorbeeld voor het schap in de supermarkt, zullen een aantal merken tot ons keuzeproces doordringen. In hoeverre dit voor een bepaald merk het geval is wordt grotendeels bepaald door distinctive brand assets; elementen van een merk die ons aan het merk laten denken. Dat kan een logo zijn, maar ook enkel een kleurstelling of een bepaalde verpakkingsvorm. 

Distinctive brand assets zijn de motor achter merkgroei. Want: hoe meer mensen aan een bepaald merk denken tijdens koopsituaties, hoe vaker producten van dit merk uiteindelijk ook in het winkelmandje belanden. 

Soorten brand assets
Van McDonald’s herkenbare M tot Nike’s “Just do it slogan” en van de onderscheidende verpakking van Toblerone tot het “Yippie-ja-ja-yippie-yippie-yeah” deuntje van Hornbach; brand assets komen in vele soorten en maten. Elke zintuiglijke cue die je uniek kunt toespitsen aan jouw merk is een geschikte kandidaat. Dat kan bijvoorbeeld een kleurcombinatie zijn, een vorm, een jingle, een slogan, een lied, een persoon, of een bepaalde geur. 

Deze brand assets helpen deze merken meer terrein te veroveren in het brein van de consument. Want wanneer het aantal associaties met een merk toeneemt, denken we vaker aan dat merk wanneer we ons in een koopsituatie bevinden. 

Hoe brand assets zorgen voor merkgroei
Wie sterke brand assets weet te creëren, zorgt er niet alleen voor dat consumenten vaker aan het merk denken, maar ook dat producten van het merk beter opvallen in het schap van de supermarkt, dat reclames sterker worden gekoppeld aan het bijbehorende merk, en dat positieve ervaringen met de producten beter blijven hangen in het geheugen. Allemaal belangrijke processen om merkgroei te realiseren.

Hoe laat je jouw merk groeien met brand assets?
Je zult wellicht denken: Leuk, die distinctive brand assets, maar hoe creëer je ze? En is dat niet alleen iets voor grote bedrijven zoals McDonald’s, Nike en Hornbach? Brand assets zijn voor alle merken belangrijk, of je nu Nike bent of de Delftse Koffiebar Kek. Want waar Nike zijn iconische logo en slogan als distinctive brand asset heeft, heeft Kek net zo een iconisch logo en de kleurrijke taarten als onderscheidende assets. 

Om jouw merk te laten groeien is het als eerste belangrijk om jezelf af te vragen welke brand assets je op dit moment hebt. Ook kun je nagaan hoe bekend en uniek deze brand assets zijn bij jouw doelgroep. Een sterke brand asset is namelijk niet alleen herkenbaar (het relateert aan het merk en laat consumenten automatisch aan het merk denken) maar ook uniek (het laat consumenten niet ook nog aan tal van andere merken denken). Denk aan het kleurgebruik in de fast food wereld. Veel fastfood kopers denken bij rood aan McDonald’s, maar tegelijkertijd ook aan KFC en Domino’s. Veel bekendheid dus, maar weinig uniekheid. 

Voorkom dus dat je met een bepaalde brand asset in jouw communicatie niet alleen reclame voor jezelf maakt, maar per ongeluk ook voor andere bedrijven. Dat betekent overigens niet dat je brand assets die minder uniek zijn niet kunt gebruiken. Maar gebruik ze dan vooral wel in combinatie met andere brand assets om het geheel alsnog uniek voor jouw merk te maken.

Rationeel versus irrationeel
Nu zou je kunnen denken: ik vraag eens rond in mijn omgeving wat ze van deze brand assets vinden. En hoewel dat zeker interessante en bruikbare inzichten op kan leveren, is het verstandig om deze inzichten niet blind voor waar aan te nemen. 

Waarom? Omdat wanneer je mensen vraagt om hun mening, je hen rationeel na laat denken over de assets. Terwijl wanneer we voor het schap in de supermarkt staan, we minder rationeel zijn dan we denken. Maar liefst 90% van onze keuzes worden (deels) onbewust gemaakt. En daarom kan het zijn dat een asset wel of juist niet lijkt te werken wanneer we rationeel nadenken, terwijl ons gedrag in de winkel juist iets anders laat zien!

Bij Unravel Research doen we veel onderzoek naar brand assets. We meten hoe de brand assets scoren op bekendheid en uniekheid voor nationale en internationale topmerken. Daarnaast meten we ook de emotionele reactie op brand assets. Een brand asset kan namelijk wel bekend en uniek zijn, maar als het ook nog onbewust geassocieerd wordt met woorden als “slechte kwaliteit”, is het maar de vraag of het gebruik ervan gaat leiden tot merkgroei. 

Wil je meer lezen over brand assets? Lees dan onze brand asset gids: “De Ultieme Brand Asset Gids - Alles Wat Je Als Merk Moet Weten Over Brand Assets