Roel Funcken (links) en Rémon Beeftink in het Rietveld Theater, tijdens het festival een hotspot.
Roel Funcken (links) en Rémon Beeftink in het Rietveld Theater, tijdens het festival een hotspot.

Delft Fringe Festival: ook dit jaar veel, verrassende èn vernieuwende voorstellingen

cultuur

DELFT – Een theaterfestival organiseren dat elf dagen duurt en vijfhonderd voorstellingen omvat? Ga er maar aan staan. Rémon Beeftink en Roel Funcken van Delft Fringe doen niets liever.

Ze vinden het uitdagend, gevarieerd en verrassend, net als het festival zelf is. Delft Fringe Festival begon zes jaar geleden als het kleine pasgeboren broertje van het wereldberoemde Schotse Fringe-festival. Sindsdien werd ook de Delftse Fringe groter en volwassenen en slaagde de organisatie er al vijf keer in een rendabel festival te organiseren. Dat is aan de ene kant wel logisch. "Het is een heel laagdrempelig festival, waarbij artiesten en publiek heel gemakkelijk interactie hebben. Veel makkelijker dan in een theater of poppodium", weet Rémon Beeftink, die samen met Saskia Tilanus de programmering doet. "Verder is ook de grote diversiteit een sterk punt van het festival", vindt de 28-jarige directeur Roel Funcken. "Van theater tot muziek en van cabaret tot belevingstheater: je kunt je van alle kanten op alle mogelijke manieren laten verrassen." Voordeel van Delft Fringe Festival is dat voorstellingen maximaal een half uur duren en je er op één middag of avond vele kunt zien.

Dat er al jaren een rendabel festival wordt georganiseerd, is tegelijkertijd ook verrassend. "Want wij zijn juist op zoek naar jonge theatermakers die zich nog ontwikkelen", zegt Funcken. "Liefhebbers die nog niet worden geboekt in de grote theaters omdat ze commercieel niet heel interessant zijn, maar die wèl te gekke dingen doen. Zulke artiesten omarmen wij juist", voegt Beeftink eraan toe.

In totaal schreven 166 geïnteresseerden zich in om tijdens Delft Fringe Festival hun kunsten te vertonen. Na een selectie zijn er 75 personen en groepen over die dit uiteindelijk ook mogen doen. Zij spelen meestal zes tot acht voorstellingen. "Het leuke is wel dat je dan vaak tijdens het festival een buzz krijgt over bepaalde voorstellingen, die bezoekers aan elkaar tippen", weet de 32-jarige programmeur.

Wie zich nu al in het programma wil verdiepen, kan het beste op 7 mei naar het Rietveld Theater komen. Hier wordt dan vanaf 20.00 uur het festivalmagazine gepresenteerd en is een preview van drie voorstellingen.

De directeur en programmeur kunnen iedereen aanraden begin juni naar Delft Fringe Festival te komen en je te verwonderen bij het talent van de toekomst. "Mensen doen in het weekend vaak hetzelfde, maar het is juist zo leuk eens niet naar de bios te gaan, maar in plaats daarvan in iemands huiskamer, een kelder of andere unieke locatie naar bijzondere voorstellingen te kijken", zegt Beeftink. "Ik kan het iedereen aanraden om júist bij voorstellingen binnen te stappen die je anders nooit zou bezoeken", voegt Funcken eraan toe. "En mocht je niet weten wat te bezoeken, vraag het ons gewoon en we adviseren je graag."

Delft Fringe Festival vindt van 2 tot en met 12 juni plaats op vele locaties in de binnenstad. Meer weten? Kijk dan op www.delftfringe.nl.