De uit 1920 daterende oudbouw van Laga (linksonder), met pal daar achter het Museumhof. Bewoners hier vrezen voor hun uitzicht en overlast als er rechts nieuwbouw komt in het deel tussen de oudbouw en de eerste boom.
De uit 1920 daterende oudbouw van Laga (linksonder), met pal daar achter het Museumhof. Bewoners hier vrezen voor hun uitzicht en overlast als er rechts nieuwbouw komt in het deel tussen de oudbouw en de eerste boom.

Laga en omwonenden na jaren discussie nog lijnrecht tegenover elkaar

Algemeen

DELFT – Roeivereniging Laga wil haar accommodatie uitbreiden. Na jaren van discussie met de omwonenden zijn beiden partijen nog niet veel verder gekomen.

Komende week wordt de discussie voor de zoveelste keer vervolgd. Dinsdag praat de politiek over de uitbreidingsplannen. Prof. dr. ing. Ad Verkooijen schreef alle raadsleden afgelopen week alvast een brief, waarin hij raadsleden oproept niet in te stemmen met de nieuwbouwplannen. Samengevat komen bezwaren van Verkooijen en andere omwonenden erop neer dat het geplande gebouw volgens hen te hoog is, een stukje groenstrook langs de Schie ervoor moet wijken en dat Laga hierdoor kan groeien en daarmee de overlast.

"Laga was ooit een ondervereniging van het Delftsch Studenten Corps met een beperkt aantal leden dat zich richtte op het sportgebeuren", legt Verkooijen uit. "Hun ledental is echter geëxplodeerd tot 800 leden, dat past niet meer bij hun huidige gebouw, noch bij de totale oppervlakte. Het krijgt hier steeds meer een sociëteitskarakter." Omwonenden zouden het dan ook bepaald niet erg vinden als Laga volledig zou vertrekken van deze locatie. "We hebben in het verleden vaker alternatieve locaties onderzocht", laat Bram Dorsman van Laga weten. "Toen is al geconstateerd dat er geen andere locaties zijn waar we naartoe kunnen verhuizen. Vorig jaar nog heeft adviesbureau Arcadis dit onderzocht, die trok dezelfde conclusie."

De roeiers en de buurt zijn dus gedoemd met elkaar in een klein stukje stad samen te leven. Ondanks dat beide partijen in het verleden wat water bij de wijn deden, staan ze nog steeds lijnrecht tegenover elkaar. Bewoners droegen vele alternatieven aan, maar verwijten Laga een 'starre houding'. "In beperkte maten zijn er wel toezeggingen gedaan en zijn ontwerpen wat veranderd", geeft Verkooijen aan. Het nieuwe gebouw wordt nu bijvoorbeeld 7 meter hoog. "Dat is 4 meter hoger dan volgens het bestemmingsplan is toegestaan, maar het zóu eerst 7 meter 70 worden."

Ad Verkooijen en z'n buren hopen echter dat het gebouw er überhaupt niet komt. "Omdat het steeds meer een sociëteit wordt ervaren we nu al overlast. Na een uitbreiding van de accommodatie zal dit alleen maar erger worden", benadrukt Verkooijen. "Vanmorgen kreeg ik nog een mailtje van m'n buren, dat er om tien voor 7 's morgens al een stuurman door een megafoon naar roeiers stond te schreeuwen. Dat gaat soms door tot 's avond laat." Bram Dorsman zegt dat Laga 'sowieso' wil zorgen dat alle overlast die wordt ervaren wordt weggenomen.

Er is in het verleden daarom al eens gesproken over een convenant over het gedrag van Laga-leden. "Maar daar praat ik liever niet over nu we het over de bouwplannen hebben, want die gaan over sportfaciliteiten. We blijven verder in gesprek met de buurt. Vrijdag praten we verder en zullen aan de hand van hun bezwaren de plannen eventueel aanpassen voordat we ze weer indienen. Het is het doel dat we uiteindelijk een oplossing vinden waarbij iedereen vervolgens nog door één deur kan."

Verkooijen ziet het somberder in. Hij voorzien een lange juridische strijd. "En dat was nu juist iets wat wij met alle partijen wilden voorkomen", voegt hij eraan toe.