Collectie van de voormalige Faculteit der Mijnbouwkunde.
Collectie van de voormalige Faculteit der Mijnbouwkunde.

Mineralen, fossielen en meer in het Mineralogisch Geologisch Museum

cultuur

Bezoekers kunnen sinds 5 december het vernieuwde Mineralogisch-Geologisch-Museum (MGM) bezoeken. Het MGM toont een unieke collectie kristallen, ertsen, fossielen en mineralen. Ook zijn er rondleidingen.

Sinds 1912 was aan de Mijnbouwstraat 120 in Delft het Mineralogisch Geologisch Museum gevestigd. Het vormde bijna 100 jaar onderdeel van de opleiding Faculteit der Mijnbouwkunde en Petroleumwinning van de TU Delft. Het Mineralogisch Geologisch Museum bevatte een collectie van unieke kristallen, mineralen, ertsen en fossielen en bestond uit een zaal van ruim 500 m2 met zo'n 140.000 handstukken, door studenten, staf en mijnbouwkundig ingenieurs verzameld gedurende de afgelopen 150 jaar. Cultureel erfgoed pur sang. De 'mijnbouw'-faculteit is in 2008 samengegaan met de Faculteit Civiele Techniek, afdeling Technische Aardwetenschappen. Het museum is achtergebleven op de Mijnbouwstraat en vormt nu onderdeel van het Science Centre. Het museum is in ere hersteld en het hoofddoel van de vernieuwende opzet is educatief van aard. Dankzij de doorstart is het begrip over de diepere ondergrond van ertsen en mineralen uitgebreid en verbeterd voor een bredere doelgroep. Het MGM is nu een bijzonder ingericht, sfeervol museum dat het enthousiasme voor de aardwetenschap stimuleert.

Wat heeft het MGM te bieden? Het museum heeft een beperktere opstelling van ertsen, mineralen, gesteenten en fossielen op de 2e verdieping van Mijnbouwstraat 120. In samenwerking met Geoscience & Engineering worden workshops gegeven op het gebied van geologie. Het is alleen mogelijk om het MGM te bezoeken door mee te doen aan één van de geplande rondleidingen. Deze worden elke zaterdag en zondag om 11.30 uur aangeboden, het is mogelijk om van tevoren telefonisch te reserveren. Naast de reguliere rondleidingen op zaterdag en zondag is het mogelijk, om voor grote groepen, een arrangement te boeken. Voor meer informatie kijk op www.sciencecentre.tudelft.nl of mail naar sciencecentre@tudelft.nl.