V.l.n.r.: Angeles, António, Rob, Edwin. (Foto: Koos Bommelé)
V.l.n.r.: Angeles, António, Rob, Edwin. (Foto: Koos Bommelé)

Hemd van het Lijf: Delftsche Kunstkring

Algemeen Hemd van het lijf

De Delftsche Kunstkring (DKk) is een kunstenaarsgezelschap bestaande uit Angeles Rodríguez, António Teodósio, Edwin Sweep en Rob de Echte.

Waarom hier op de foto?
Hier is de Delftsche Kunstkring ontstaan, én, hier wordt op 1 en 2 juli, tussen 11.00 uur en 17.00 uur, onze expositie ‘Time’ gehouden.

Wat is de DKk?
We komen al twee jaar lang elke maand samen om koffie te drinken en met veel plezier te werken. Kunstenaars werken vaak alleen en zien collega’s al snel als concurrentie. Dat hebben wij helemaal niet. We zijn een professioneel gezelschap, maar onze drijfveer is plezier maken. We geven elkaar commentaar, tips en wisselen ideeën uit, en het is inspirerend om samen te werken aan mozaïeken, aquarelleren, illustreren, beeldhouwen, noem maar op. Alles kan hier. In ieder geval één keer per jaar delen we onze inspanningen met het publiek. Voor die expositie nodigen we ook andere kunstenaars uit. We proberen zoveel mogelijk verschillende disciplines bij elkaar te krijgen voor een veelzijdige expositie. Waar ze vandaan komen maakt niet uit, iedereen is welkom.

Uit wie bestaat de DKk?
Angeles komt oorspronkelijk uit Spanje en woont al zo’n 47 jaar in Delft. Ze is een manusje van alles: schilderen, mozaïeken, beeldhouwen, en interdisciplinaire werken. António komt uit Portugal en heeft daar de kunstacademie afgerond en studeerde vervolgens architectuur, maar schilderen bleef zijn passie. Hier in Delft schildert hij vooral stadsgezichten met aquarelverf. Hij exposeert regelmatig en geeft ook workshops. Edwin heeft, voor hij naar Pijnacker verhuisde, zijn hele leven in Rotterdam gewoond. Hij is Art Director, en begon in 2020 na lange tijd het schilderen weer op te pakken. Rob heeft lang in Delft gewoond en woont nu al een tijdje in Den Hoorn. Hij maakt voornamelijk illustratief werk, met allerlei materialen, en geeft tekenles.

Hoe zal Time eruitzien?
Er wordt dit jaar uitsluitend nieuw werk geëxposeerd en verkocht, ruim 70 stuks. In dat werk hebben we Vermeer verwerkt en komt het thema ‘tijd’ veel naar voren. De expositie wordt geopend door Herman Weyers, de directeur van het Vermeer Centrum, de muziek wordt verzorgd door contrabassist Rama, Roos van der Meijden geeft een lezing over tijd en kunst, en Ed van Hagen geeft een demonstratie beeldhouwen.

Als wij burgemeester van Delft waren…
…zouden we de binnenstad meer openstellen voor kunstenaars die niet per se onder de gerenommeerde kunstenaars vallen. We zouden een ruimte creëren in het centrum waar roulerende exposities plaatsvinden. We zouden überhaupt meer ruimte geven en aandacht besteden aan kunst en cultuur, aan culturele evenementen en aan ateliers. Delft is een stad met een lange schilderstraditie, maar we hebben niet eens meer een schilderswinkel.