Afgelopen week ondertekenden de deelnemers van het eerste alcoholconvenant uit 2018 een nieuwe versie. Met deze versie willen ze het alcoholgebruik onder studenten nog verder terugdringen.
Afgelopen week ondertekenden de deelnemers van het eerste alcoholconvenant uit 2018 een nieuwe versie. Met deze versie willen ze het alcoholgebruik onder studenten nog verder terugdringen.

Nieuwe versie alcoholconvenant ondertekend

Algemeen

DELFT - Om de positieve ontwikkeling dat Delftse studenten steeds vaker kiezen voor fris of 0.0-bier door te zetten, ondertekenden de deelnemers van het eerste alcoholconvenant uit 2018 afgelopen week een nieuwe versie. Met deze versie willen ze het alcoholgebruik onder studenten nog verder terugdringen.

De studentenverenigingen in Delft proberen het hoge alcoholgebruik terug te dringen. “Dat doen we vanuit het alcoholkernteam. We werken samen met de TU, de gemeente, het Rode Kruis, Stichting Jeugd en Alcohol, het Reinier de Graaf ziekenhuis, Brijder en de GGD Haaglanden. Al deze partijen zijn ook betrokken bij het convenant”, aldus Meike Mulders, student aan de TU Delft en voorzitter van het alcoholkernteam. Het alcoholconvenant is onderdeel van het lokaal preventieakkoord en inmiddels doen al zeven grote verenigingen mee. 

Volgens Meike reageren de meeste studenten positief. “We willen de studenten stimuleren verantwoordelijkheid te nemen voor hun gezondheid en meer zelf de regie te pakken. De meeste studenten reageren positief op het grotere alcoholvrije aanbod en de verkoop van alcoholvrij bier binnen de verenigingen zie je dan ook toenemen.” Ook de TU Delft heeft maatregelen genomen om het alcoholgebruik te verminderen. Sinds 1 januari mag er doordeweeks na 17:00 uur en in het weekend na 13:00 uur pas alcohol worden geschonken op de campus. Ook zijn dranken met meer dan 15% alcohol niet meer toegestaan. 

Het Delftsch Studenten Corps is een van de deelnemers en neemt ook maatregelen op het gebied van alcohol. Maarten Kokshoorn, president van DSC, legt uit. “Eerstejaars studenten die lid bij ons worden moeten een sociaal contract ondertekenen. Daarin staat hoe je je gedraagt in Delft en wat je verantwoordelijkheden zijn. Hier valt ook alcoholgebruik onder. Bij feesten en in de kennismakingstijd schenken we bier met 4% alcohol in plaats van het standaard biertje met 5%.” Uiteindelijk is de ambitie om het alcoholgebruik meer los te weken van de studentencultuur en studenten bewust te maken van wat langdurig alcoholgebruik met je doet. 

Voor meer informatie kunt u terecht op www.delft.nl.