De wijk Buitenhof (Foto: Koos Bommelé)
De wijk Buitenhof (Foto: Koos Bommelé)

Ambitieuze doelen voor Delft-West: Veiligheid en kansen voor de toekomst

Algemeen

DELFT - Delft-West, bestaande uit de wijken Voorhof, Buitenhof en Tanthof-West, staat voor grote uitdagingen op het gebied van veiligheid en kansengelijkheid. Om deze problemen aan te pakken, heeft Delft zich aangesloten bij het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV). Onlangs hebben bewoners, organisaties en ondernemers in Delft het startdocument ‘Samen Maken Wij West’ ondertekend, waarin de doelen voor de komende twintig jaar worden uiteengezet. Met de focus op lokale initiatieven en de inzet van de gemeenschap, zet Delft nu de eerste stappen om het leefklimaat in Delft-West te verbeteren.

Door Cheyenne Toetenel

Het NPLV erkent dat Delft-West extra aandacht nodig heeft. Met een langdurige inzet van 15 tot 20 jaar wil het programma de toekomst van de bewoners in deze gebieden verbeteren. De doelen voor Delft-West zijn ambitieus en omvatten onder andere kansen voor de jeugd, bestaanszekerheid voor alle bewoners, een veilige woonomgeving en faciliteiten voor wonen, leren en werken. Vertrouwen en samenwerking zijn de sleutelwoorden in deze aanpak.

Regio Deal
In november 2022 heeft gemeente Delft samen met de TU Delft en Provincie Zuid Holland de Regio Deal aanvraag ‘Samenwerken aan kansengelijkheid in Delft’ ingediend bij het Rijk, als onderdeel van het NPLV. De bijdrage van het Rijk is essentieel om de aanpak in Delft-West te versnellen, op te kunnen schalen en een merkbare impact voor de inwoners te realiseren. Onderdeel van de Regio Deal is het opzetten van zogenoemde ‘social hubs’ als toegangspoorten in de wijk naar talentontwikkeling, werk en onderwijs. In de social hubs vindt ontmoeting en verbinding plaats, met laagdrempelige en aantrekkelijke programmering voor iedereen. De Regio Deal biedt de mogelijkheid om uitwerking te geven aan de ‘social hubs’. Helaas is de Regio Deal-aanvraag van Delft-West niet gehonoreerd vanwege de grote vraag naar middelen vanuit het hele land. Het beschikbare budget moest evenwichtig worden verdeeld over de verschillende regio’s. Ondanks deze teleurstelling is de energie van de initiatiefnemers in Delft-West te waardevol om verloren te laten gaan. Daarom wordt er gestart met een ‘Kickstart Buurtfabriek Buitenhof’ als tijdelijke oplossing, terwijl er wordt gewerkt aan een nieuwe aanvraag voor de Regio Deal. “In een volgende tranche voor een aanvraag van de Regio Deal werken we toe naar een definitieve Buurtfabriek”, aldus het collega. “In Tanthof-West zetten we komende periode in op het behoud van het jongerenwerk als basis en in Voorhof starten we het traject op om met partners te kijken wat noodzakelijk is in deze wijk.” 

Kickstart Buurtfabriek Buitenhof
Een van de meest veelbelovende initiatieven is volgens de gemeente de ‘Kickstart Buurtfabriek Buitenhof’. Dit project heeft al veel steun gekregen van lokale partners en organisaties. De Buurtfabriek is bedoeld als een laagdrempelige ontmoetingsplek waar bewoners worden gezien en in hun kracht worden gezet. De Kickstart Buurtfabriek Buitenhof is een belangrijke tussenstap om de energie en betrokkenheid van de initiatiefnemers te behouden. “Hoewel de Regio Deal aanvraag niet gehonoreerd is, is het positief dat er een pop-up versie van de Buurtfabriek wordt gerealiseerd. Dit biedt de kans om alvast activiteiten en programmaonderdelen aan te bieden die aansluiten bij de behoeften van de wijk.” Het terrein van wijkcentrum BuitenGewoon wordt onderzocht als mogelijke locatie voor de Buurtfabriek. Met tijdelijke bebouwing, zoals mobiele portacabins, kan het terrein stapsgewijs worden opgebouwd om zo de activiteiten uit te breiden en nieuwe partners te verwelkomen. “Door diverse activiteiten en programmaonderdelen op het gebied van cultuur, talentontwikkeling, ontmoeting, ondernemerschap, inkomen en taal aan te bieden, zal de Kickstart Buurtfabriek organisch groeien naar een definitieve Buurtfabriek.”

Tanthof-West en Voorhof
Naast Buitenhof wordt ook in Tanthof-West en Voorhof geïnvesteerd in lokale initiatieven. In Tanthof-West speelt Stichting Welbevinden een belangrijke rol in het jongerenwerk. De stichting zal samen met andere partners activiteiten ontwikkelen die de sociale cohesie, leefbaarheid en gemeenschapszin in de wijk bevorderen. Door talentontwikkeling voor jongeren te stimuleren en jeugdcriminaliteit te voorkomen, draagt de stichting bij aan een veilige en fijne leefomgeving. In Voorhof zal in samenwerking met partners gekeken worden naar de benodigde initiatieven voor de wijk. Een specifieke aanpak voor dit gebied is momenteel nog niet bekend.