Sam Kneppers  (Foto: Koos Bommelé)
Sam Kneppers (Foto: Koos Bommelé)

Doe mee aan de Landelijke Opschoondag in Delft!

Algemeen

DELFT - Zaterdag 18 maart is het weer tijd voor de Landelijke Opschoondag. In heel Nederland slaan mensen de handen ineen om zwerfafval op te ruimen. In Delft wordt deze dag uitgevoerd door De Papaver en de Delftse Natuurwacht. “Doordat wij bezig zijn buiten worden andere mensen aangespoord om mee te doen”, aldus de 17-jarige Sam Kneppers, deelnemer aan de Landelijke Opschoondag 2023. 

Door: Frank van der Steen

Programma
De dag start om 10.00 uur bij het clubgebouw ‘De Natuurschuur’ aan het Linnaeuspad 3 met een uitleg over veilig zwerfafval rapen, waarna in groepjes de Delftse Hout opgeruimd gaat worden. Voor werkhandschoenen, grijpers en vuilniszakken wordt gezorgd. “In de ochtend is het vaak voor de wat jongere deelnemers bedoeld, dus vooral de kinderen. We zullen dan vooral schoon gaan maken bij de Ikea en de Delftse Hout”, zegt Sam. Na deze ochtend activiteit staat er om 12.00 uur voor iedereen limonade, koffie, thee en koekjes klaar bij De Papaver. In de middag verzamelen de deelnemers zich bij de Vulcanusweg 309, waarna er van 13.00 uur tot 16.00 uur wordt schoongemaakt in de Voorhof. “In deze wijk is ook altijd veel afval te vinden. Vooraf hebben we eerst een gezamenlijk praatje. Daarna verzamelen we de spullen en gaan we met zijn alle de wijk in met een grijpertje om afval op te ruimen. Ondertussen heb je met iedereen een praatje en is het eigenlijk hartstikke gezellig.”  

Opzet
Tijdens de Landelijke Opschoondag kan iedereen die dat wilt meedoen met opruimen. Van bedrijven tot sportclubs en van scholen tot gezinnen. Omdat deze dag plaatsvindt aan het einde van maart, zorgen we er met zijn alle voor dat we met een schone start de lente ingaan! Zelf heeft Sam al vaker meegedaan aan deze dag. “Ik probeer elk jaar aanwezig te zijn omdat ik het persoonlijk heel belangrijk vind. Vanuit de Natuurwacht zelf doen we dit natuurlijk ook vaker.” Zelf doet Sam mee met andere leden vanuit de Natuurwacht, waarmee hij het onwijs naar zijn zin heeft. “Ik zit er nu al zo lang dat ik de groep waar ik daar mee ben wel als vrienden zie. Het is een heel hecht clubje waar we alle activiteiten mee doen.” Tijdens de Landelijke Opschoondag loopt het soms wel net even wat anders als normaal. “Deze dag is voor alle groepen en leeftijden. Ook zijn familieleden van harte welkom. Dit maakt het onwijs gezellig.”

Belangrijk
Voor Sam heeft deze dag veel waarde als het om de natuur gaat. “Ik vind deze dag ontzettend belangrijk omdat het gewoon heel hard nodig is. Om ons heen zien we allemaal wat de staat is van de natuur in Nederland, maar ook in de rest van de wereld. We zien gelukkig een stijging in het aantal deelnemers en we zien dat mensen zich er bewust van zijn dat er actie nodig is. Dat is hartstikke goed om te zien.” Volgens Sam is het belangrijk voor iedereen om klein te beginnen. “Bij De Papaver in Delft kun je een grijpertje ophalen waarmee je om te beginnen je eigen straat kunt opruimen. Zie je afval op straat liggen, ruim het dan gelijk op. Als je hiermee begint, kun je je altijd later nog vrijblijvend aansluiten bij zo’n dag als vandaag. Ik denk dat als je klein begint, de drempel ook lager ligt.”

Supporter van Schoon 
Sinds 2013 zetten Delftse Supporters van Schoon zich in tegen zwerfafval. Een Supporter van Schoon wil iets goeds doen voor het milieu, de natuur en de stad. Dit betekent dat hij of zij af en toe de straat op gaan om zwerfafval op te ruimen. Alleen of in een groepje, alles kan en niets is verplicht. Elk jaar worden er meer dan veertig opruimacties georganiseerd. Als je je als Delftenaar aanmeldt als Supporter van Schoon kun je een gratis grijper of schepnet ophalen. Ook krijg je een afvalzakhouder, waardoor het makkelijker is om zwerfafval op te ruimen. 

Aanmelden
Ben je een inwoner van Delft en wil je graag een Supporter van Schoon worden? Registreer je dan via de website van De Papaver papaverdelft.nl/zwerfafval/supporters-van-schoon/aanmelden-supporter-van-schoon/ 

Wil je deelnemen aan de Landelijke Opschoondag? Meld je dan aan via papaverdelft.nl/zwerfafval/kom-in-actie/landelijke-opschoondag/, aanmelden is mogelijk tot en met vrijdag 17 maart 12.00 uur.