In het veiligheidsplan is opgenomen waar de politie de komende vier jaar meer inzet op gaat plegen
In het veiligheidsplan is opgenomen waar de politie de komende vier jaar meer inzet op gaat plegen

Gemeente werkt met partners aan veilig Delft

Algemeen

DELFT - Het veiligheidsbeleid van de gemeente is erop gericht dat bewoners, bezoekers en mensen die in Delft werken, ongeacht leeftijd, sekse of achtergrond, zich veilig voelen in de stad. Zij moeten niet belemmerd worden door criminaliteit en onveiligheid. Om dit te bewerkstelligen, werkt Delft sinds 2002 met vierjarige beleidskaders. De doelen en prioriteiten voor de periode 2023-2026 staan in het nieuwe veiligheidsplan ‘Samen veilig in Delft’.

In de vergadering van de commissie Economie, Financiën en Bestuur is gedebatteerd over het voorstel ‘Vaststellen prioriteiten veiligheidsplan 2023-2026 ‘Samen veilig in Delft’’. In het veiligheidsplan zijn - gebaseerd op recente veiligheidscijfers en het coalitieakkoord - vijf prioriteiten opgenomen waar de politie de komende vier jaar meer inzet op gaat plegen: Overlast, Gedigitaliseerde criminaliteit, Radicalisering, extremisme en polarisatie, Ondermijning, en Jeugdcriminaliteit en voorkomen jonge aanwas. In de vergadering konden de fracties laten weten of ze zich kunnen vinden in de voorgestelde prioriteiten, zodat de gemeenteraad die op 9 maart kan vaststellen.

Overlast
Sinds enige jaren ziet de gemeente Delft een toename in het aantal overlastmeldingen. “De verschillende vormen van ervaren overlast hebben veel invloed op het woongenot van de inwoners van Delft”, aldus de gemeente. “Het voorkomen en tegengaan van overlast draagt bij aan het vergroten van het gevoel van veiligheid. Daarom is het belangrijk, ook de komende periode, dit thema extra aandacht te geven.” Overlast door personen met verward gedrag, jeugdoverlast, overlast door studenten en overlast door drugshandel zullen de meeste aandacht krijgen in de aanpak van sociale overlast.

Gedigitaliseerde criminaliteit
Als gevolg van de digitale ontwikkelingen in onze samenleving, zien we steeds vaker criminaliteit met een digitaal aspect. “Gedigitaliseerde criminaliteit neemt de afgelopen jaren dan ook behoorlijk toe. Zo is een vijfde deel van alle misdrijven in onze eenheid een vorm van horizontale fraude, waarvan het grootste deel uit online fraude bestaat. Deze vorm van criminaliteit, waarbij nieuwe technieken worden gebruikt, treft jong en oud. Extra inzet op dit thema is dan ook noodzakelijk.”

Radicalisering, extremisme en polarisatie
Extra aandacht is volgens de gemeente nodig voor de dreiging die uitgaat van potentieel gewelddadige extremistische eenlingen, online radicalisering en veilige re-integratie tijdens en na detentie. “De aanpak sluit aan bij de inzet op aangrenzende fenomenen als niet-gewelddadig extremisme, problematisch gedrag en maatschappelijke onrust. Daarnaast zetten we in op het evalueren van de aanpak zodat we blijven leren en kunnen aanscherpen waar nodig.”

Ondermijning
Delft moet een onaantrekkelijke stad zijn voor de georganiseerde misdaad die de samenleving ondermijnt. “Zo willen we geen gevaarlijke drugsproductie en -handel midden in woonwijken, geen bedreiging van personen en geen vermenging van boven- en onderwereld. De doelstelling is minder georganiseerde misdaad door een betere gemeentelijke informatiepositie, een weerbare samenleving en een actuele set aan in te zetten gemeentelijke maatregelen die aansluit op behoefte en noodzaak.”

Jeugdcriminaliteit en voorkomen jonge aanwas
Hoewel de jeugdcriminaliteit kwantitatief daalt neemt de intensiteit, hardheid en impact toe. Er zijn meer jeugdigen betrokken bij wapenincidenten en ernstige geweldsmisdrijven. “Ook in Delft zien we een verharding van jeugdcriminaliteit, met name rondom rivaliserende groepen. Om te voorkomen dat jongeren doorgroeien in criminaliteit is het nodig om tijdig te signaleren dat jongeren afglijden en daarin te investeren.”

Debat
In de commissie klonk veel tevredenheid over de manier waarop het veiligheidsplan tot stand is gekomen en de betrokkenheid van de gemeenteraad. Toch waren er nog veel wensen om meer inzet van de politie te vragen op zaken als geweld tegen vrouwen en digitale criminaliteit. Ook andere punten werden door de fracties aangestipt. De VVD vroeg onder meer om meer herkenbaar blauw in de wijk. De PvdA vroeg om een tandje extra in de aanpak tegen mensenhandel. De gemeenteraad bespreekt dit onderwerp verder op 9 maart.