Het blijft de vraag of we volgende jaarwisseling weer dit soort beelden kunnen verwachten (Foto: Koos Bommelé)
Het blijft de vraag of we volgende jaarwisseling weer dit soort beelden kunnen verwachten (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Politiek Delft verdeeld over totaal vuurwerkverbod

Algemeen

DELFT - Hoewel het vuurwerkverbod door meerdere Delftenaren werd overtreden, is afgelopen jaarwisseling geen sprake geweest van ernstige verstoringen van de openbare orde en zijn er minder vuurwerkslachtoffers. Daarom wordt door velen gesproken van een ‘succesvolle maatregel’. Of een totaalverbod ook de komende jaren moet worden doorgetrokken? Daarover zijn de meningen verdeeld binnen politiek Delft.

Door Cheyenne Toetenel

Hoewel er nog veel vuurwerk werd afgestoken, was het ook in Delft rustiger dan andere jaren. “Het vuurwerkgebeuren duurde door het verbod korter en er waren minder mensen op straat”, aldus fractievoorzitter Bert van der Woerd van ChristenUnie Delft. “Het doel was om te voorkomen dat de druk op de zorg nog meer zou toenemen als gevolg van slachtoffers door vuurwerk of incidenten. Dat is gelukt, dus het verbod is succesvol geweest”, stelt fractievoorzitter Rob van Woudenberg van het CDA.” Hoewel het vuurwerkverbod was gerelateerd aan de coronacrisis, brengt het ook de algemene discussie over wel of geen vuurwerk verder op gang.

Doorzetten
“Zeker nu in de praktijk is gebleken dat een vuurwerkverbod zo positief uitpakt, wil GroenLinks het vuurwerkverbod komende jaarwisseling doorzetten”, vertelt fractievoorzitter Frank van Vliet. “Er was veel minder overlast voor mens en dier, minder vervuiling van de lucht en van de buitenruimte, er waren minder gewonden en er was minder schade.” De PvdA pleit al enkele jaren voor een vuurwerkverbod in Delft. Fractievoorzitter Willy Tiekstra: “Oud en nieuw moet een feest zijn voor iedereen. Voor mensen, maar ook voor dieren. Na de positieve ervaringen dit jaar, zetten wij het verbod graag voort.” Van der Woerd wijst ook op schade en leed. “Er is veel milieu-afval en luchtvervuiling. Tientallen, zo niet honderden mensen, worden al dan niet levenslang verminkt, eerstehulpposten werden zwaar belast.” Een vuurwerkverbod handhaven op gemeentelijk niveau is volgens hem echter ingewikkeld. “Daarom zou er een landelijk vuurwerkverbod moeten komen.”

Traditie
SP Delft is tegen een algeheel vuurwerkverbod, laat fractievoorzitter Lieke van Rossum weten. “Vuurwerk heeft niet alleen nadelen. Samen met anderen naar vuurwerk kijken is een traditie die bij veel mensen positieve herinneringen oproept. Laten we eerst eens harder op gaan treden tegenover degenen die een traditie misbruiken voor vernieling en gevaarlijke situaties, voordat we een dikke streep zetten door vuurwerk.” Bram Stoop van Stadsbelangen Delft en Martin Stoelinga van Groep Stoelinga beamen dit en wijzen op het belang van samenspraak in de stad bij het nemen van maatregelen. Beiden zien dat liefhebbers van vuurwerk het tóch aansteken, en willen legaal vuurwerk behouden om het afsteken van illegaal vuurwerk te voorkomen. Stoelinga: “Blijf wel hameren op de gevaren.” Ook Dimitri van Rijn, fractievoorzitter VVD Delft, gaat niet mee in een algeheel verbod: “Als VVD gaan wij niet mee in het voortdurend vanuit de politiek willen verbieden van tradities waar veel Delftenaren plezier aan beleven. Raddraaiers moeten uiteraard keihard worden aangepakt.” Jolanda Gaal van Onafhankelijk Delft denkt dat het al enorm zou schelen als vuurwerkafstekers zich aan alle regels houden. “Wellicht kunnen we bijvoorbeeld opnieuw naar de tijden van het vuurwerk afsteken kijken, rekeninghoudend met mens en dier.” Van Woudenberg hoopt op landelijke maatregelen die zorgen voor minder slachtoffers en schade, maar de traditie van zelf vuurwerk afsteken met uitsluitend veilig siervuurwerk behouden. D66 en STIP willen de evaluatie van oud en nieuw afwachten. Melanie Oderwald-Ruijsbroek stelt dat we het effect van het verbod bij deze jaarwisseling ook niet zomaar kunnen extrapoleren naar een niet-coronasituatie.

Alternatief
Over het algemeen is de Delftse politiek positief over eventuele lokale vuurwerkshows in het vervolg. “Oud en nieuw moet een feest zijn. Een vuurwerkshow, uitgevoerd door professionals en met goede veiligheidsmaatregelen is een goed alternatief”, aldus Tiekstra. Echter zijn er ook twijfels. Gaal: “Delft staat onder curatele, dus geld uitgeven aan vuurwerkshows lijkt ons nu niet aan de orde.” Volgens Tiekstra staat daartegenover dat geld voor andere zaken, zoals de inzet van de hulpdiensten en veegwagens, vrijwel achterwege kan blijven. Oderwald-Ruijsbroek wijst op de locatie van zo’n show: “In onze compacte historische stad moet zo’n show buiten de stad plaatsvinden voor de veiligheid en de vraag is of dat wel een aantrekkelijk alternatief is.”