Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft, opent de tentoonstelling 'Het Delft van Vermeer' (Foto en tekst: J.W. Stolk)
Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft, opent de tentoonstelling 'Het Delft van Vermeer' (Foto en tekst: J.W. Stolk)

Opening tentoonstelling ‘Het Delft van Vermeer’

Algemeen

DELFT - Het zal u niet ontgaan zijn; meester-schilder Johannes Vermeer staat dit jaar volop in de belangstelling waarbij onvermijdelijk ook de camera’s op Delft worden gericht. In dit kader werd woensdag 8 februari jl. de tentoonstelling ‘Het Delft van Vermeer’ geopend in Museum Het Prinsenhof Delft. 

Misschien vraagt u zich af hoe dat mogelijk is, immers de werken van Vermeer zijn verzameld voor een tentoonstelling in het Rijksmuseum te Amsterdam. Is er in Delft dan nog wat te zien? Nou, meer dan genoeg! Beide tentoonstellingen zijn namelijk complementair aan elkaar. Waar het in Amsterdam gaat om de kunstwerken zelf, legt men in Delft het vergrootglas op het Delft van Vermeer. 

Delft van Vermeer
Wie waren de mensen om hem heen? Zijn familie, schoonfamilie, vrienden, kennissen, relaties? Met welke kunstenaars stond hij in contact? Wie werd door zijn werk beïnvloed en door wie heeft hij zich zelf laten inspireren? Musea en instellingen stelden artefacten beschikbaar. Zo zijn er van Erfgoed Delft tal van originele documenten te zien, waaronder de geboorte inschrijving van Vermeer.

Wereldberoemde stadgenoot
De tentoonstelling biedt een unieke gelegenheid voor Delftenaar en Delvenaar om hun wereldberoemde stadgenoot beter te leren kennen zonder er de stad voor uit te hoeven. Daarmee bevindt u zich in goed gezelschap: maar liefst 41 binnenlandse- en ruim 70 buitenlandse journalisten gingen u voor. Johannes Vermeer is met stip de meest bekende Delvenaar in het buitenland.

De tentoonstelling, die loopt van 10 februari tot 4 juni 2023, levert zelfs nog een nieuw begrip op: de pod-walk, een podcast die in het teken staat van een Vermeer-wandeling door Delft.