Burgemeester Van Bijsterveldt en museumdirecteur Jolanda van den Berg tijdens de opening van de nieuwe expositie (Tekst: Jeroen Stolk)
Burgemeester Van Bijsterveldt en museumdirecteur Jolanda van den Berg tijdens de opening van de nieuwe expositie (Tekst: Jeroen Stolk) Foto:

Opening vernieuwd Royal Delft Museum met tentoonstelling ‘Van Ruisdael tot Frytom’

Algemeen

DELFT - Royal Delft, bij het grote publiek bekend als ‘De Porceleyne Fles‘, heeft in 2021 voor haar Royal Delft Museum de museumstatus verworven. Dit vormde de aanleiding voor uitbreiding en een grondige renovatie. Hierbij werden twee zalen aan het bestand toegevoegd die dienst gaan doen als expositieruimten. Het fabrieksmuseum, met de focus op Delfts Blauw aardewerk, heeft de gelegenheid aangegrepen om een tentoonstelling te organiseren: ‘Van Ruisdael tot Frytom‘. De keuze voor deze twee schilders was niet random. Zij leefden namelijk beiden ten tijde van de oprichting van De Porceleyne Fles (1653). Kunstschilder, etser en tekenaar Jacob van Ruisdael (1629-1682) was een van de belangrijkste landschapschilders van zijn tijd. In tegenstelling tot Frytom was hij niet uit Delft afkomstig, maar uit Haarlem. Ook Frederick Barentsz. Frytom (ca.1632-1702) was kunstschilder, maar tevens prentkunstenaar en tegelschilder. Dienden voorheen landschappen voornamelijk als achtergrond voor mythologische en religieuze werken, werden zij door schilders als Ruisdael en Frytom juist tot hoofdonderwerp gekozen. Hoewel met de tentoonstelling de aandacht uitgaat naar Ruisdael en Frytom, is ook de basiscollectie van Royal Delft Museum een bezoek meer dan waard. Beide zijn ondergebracht in het rijksmonument aan de Rotterdamseweg 196. Het gebouw, in de stijl Traditonalisme, is op zich al een bezienswaardigheid waar achter elke deur een nieuwe verrassing wacht. Tijdens de verbouwing zijn ‘verborgen schatten’ tevoorschijn gekomen die nu voor elke bezoeker zichtbaar zijn. Waren en zijn de vervaardigers van handgemaakt en handbeschilderd Delfts Blauw aardewerk ambachtslieden of kunstenaars? Dat is de grote vraag die Royal Delft Museum aan haar bezoekers voorlegt. De tentoonstelling loopt van 8 november 2022 tot 15 maart 2023. Het museum is te bezoeken met de museumjaarkaart.