Afbeelding

Arie Wassenburg komt terug naar Tetar

Algemeen

DELFT - Arie Wassenburg (Delft 1896-1970) komt 50 jaar na zijn overlijden weer tot leven door een tentoonstelling van zijn werk in Museum Paul Tetar van Elven. Hij exposeerde zijn werk hier al eerder, onder auspiciën van de Kunstkring Delft. In het najaar van 2020 wijdt het museum een tentoonstelling aan het werk van deze karakteristieke Delftse schilder.

Voor autodidact Wassenburg, die door zijn kunst-medebroeders 'prins der Delftse schilders' werd genoemd, was tekenen en schilderen zijn lust en zijn leven. Naast zijn ontwikkeling tot kunstschilder was hij In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw actief als lijstenmaker en kunsthandelaar. Vanaf 1943 woonde en werkte hij op Julianalaan 10.

Hij zocht zijn inspiratie zowel in Delft als daarbuiten. Vaak trok hij het Westland in, maar ook naar Scheveningen, Hoorn, Giethoorn, Veere en Luxemburg. Naast veel stadsgezichten maakte hij portretten, landschappen en stillevens. Als actief lid van De Kunstkring en later De Kring deed hij vanaf de jaren dertig mee aan bijna al hun ledententoonstellingen. Zo was zijn werk sinds 1935 regelmatig te zien in museum Paul Tetar van Elven, in museum Het Prinsenhof en in Museum Lambert van Meerten. Hij exposeerde solo in Delft bij kunsthandel W. van Bokhoven aan de Wijnhaven en met anderen in o.a. Hengelo, Assen, Oostende, Kingston upon Thames en zelfs in het verre Surabaya. 

De kwaliteit van zijn werk werd zeer gewaardeerd. Hij verkocht regelmatig en won meerdere prijzen. Hij was kunstschilder, maar ook geïnteresseerd in keramiek en maakte terracotta dierfiguren.

Voor de tentoonstelling is het museum op zoek naar werk en informatie. Weet u meer over deze Delftse schilder? Mogelijk heeft u anekdotes of verhalen over ontmoetingen of heeft u werk van hem in huis. Het museum zou het zeer op prijs stellen als u dat laat weten, liefst per e-mail: tetar@hetnet.nl

Museum Paul Tetar van Elven
Koornmarkt 67
2611 EC Delft
tetar@hetnet.nl
015 21 24 206