Docenten en cursisten voor De Nachtwacht
Docenten en cursisten voor De Nachtwacht

De Nachtwacht in Delft

Algemeen

DELFT - Meer dan honderd cursisten beeldende kunst van De VAK hebben De Nachtwacht op ware grootte geschilderd in vier weken tijd. Geïnspireerd door het tv-programma ‘Het geheim van de meester’ gingen zij vanaf 2 februari de uitdaging aan. Elke cursist schilderde een deel van het schilderij en na vier weken moest alles als één geheel samenkomen. 

Donderdag onthulde wethouder Bas Vollebregt samen met de 93-jarige cursist mevrouw Schipper–Ophorst De Nachtwacht in OPEN in Delft. Het schilderij is nog tot met 26 maart te zien in OPEN.

30 dagen non stop 
schilderen
“Het was doorwerken. Eigenlijk hadden we maar drie lessen om ons stuk te schilderen”, vertelt een van de schilders. “Het was pittig, maar die tijdsdruk maakte het juist leuk en spannend of we het gingen halen.” Door de voorbereidingen en het opzetten van het schilderij bleven er drie van de vier lessen over om te schilderen. Voor iedere schilder ca. zes uur. Bij elkaar hebben de 128 schilders samen 30 dagen non stop geschilderd aan De Nachtwacht.

Museumstuk
Over wat er met het schilderij gaat gebeuren na 26 maart zegt initiatiefnemer en docent Victor Roerade: “Net als de Nachtwacht in het Rijksmuseum wordt onze Nachtwacht misschien ook wel een museumstuk. Er is al interesse getoond door een museum. Dat zou natuurlijk een hele eer zijn!”

Wethouder Vollebregt en oudste deelnemer mevrouw Schipper-Ophorst