Over het nieuwe ophaalregime is niet iedereen te spreken
Over het nieuwe ophaalregime is niet iedereen te spreken

Binnenstadbewoners protesteren voor beter afvalophaalregime

Algemeen

DELFT - Wonen in de binnenstad van Delft heeft naast de leuke kanten ook zijn keerzijde, zo stellen bewoners. 

Eén van de binnenstadbewoners: “De bereikbaarheid, het constante parkeerprobleem, het aantal horecaondernemingen met vaak tot midden op straat overvolle terrassen, de marktkramen maar ook de vele onnodige reclameborden op de stoepen waartussen bewoners, bezoekers en schuifelende toeristen, hun weg moeten zien te vinden. Daarnaast zijn ook de vele evenementen, kennismakingsweken en jaarfeesten extra belastend voor het centrum. Met de druk van Delft als universiteitsstad, met een actief en enthousiast studentenleven, heeft Delft wel leren omgaan; kom niet aan onze studenten! Maar soms wordt het te veel; het aantal studenten met geen of te kleine behuizing, te veel herrie, te veel fietsen, te veel afval.” De door afvalverwerking Avalex en de Gemeente Delft getroffen maatregelen om tot een verbetering van het ophalen van huisvuil te komen, hebben geleid tot een protest onder veel binnenstadbewoners. “De verandering van maatregelen betekent bepaald geen verbetering.” Met stickers met de volgende tekst op de vuilniszakken protesteerden zij tegen de opgelegde maatregelen: ‘PROTEST. Ouderen ‘s morgens tussen 6.00 uur en 7.30 de straat op dwingen om vuilniszakken te laten wegbrengen is onacceptabel. Verzin met ons een beter ophaalregime.’ 

Verplicht vroeg opstaan
Uiterst verbaasd ontvingen de binnenstadbewoners een brief van de afvalverwerker waarin deze zonder overleg met de bewoners de nieuwe maatregelen aankondigde. “Een belangrijk punt van verontwaardiging bij de bewoners vormde het tijdstip - ‘s morgens tussen 6.00 uur en 7.30 uur - brengen van afval naar een door Avalex/Gemeente Delft vastgestelde inzamelplek. Een punt van discussie vormde tijdens de, door een groot aantal bewoners bezochte vergadering van de Commissie Ruimte en Verkeer, de nieuwe reeds van een chip voorziene (big brother is watching you!) GFT-bakken. Ook deze dienen de bewoners voortaan zelf in, veelal nog te plaatsen containers, in de buurt, te legen. Of de bewoners in de binnenstad met veelal kleinere leefruimte wel plaats hebben voor de onhandige kunststof bakken, heeft de bedenker zich waarschijnlijk nooit afgevraagd. Of de GFT-bakken na gebruik - ter voorkoming van ongedierte - regelmatig worden gereinigd, is eveneens zeer de vraag.” In het verleden is dit al eens uitgeprobeerd en toen faliekant mislukt, wist Rob Stikkelman, de voorzitter van belangenvereniging Oude en Nieuwe Delft, te vertellen. “Al met al een uiterst onhandige actie van Avalex en de gemeente Delft om tot een oplossing te komen van een probleem waar, volgens de bewoners totaal geen aanwijsbaar probleem ligt”, aldus één van de binnenstadbewoners.

Wethouder Frank van Vliet gaf aan begrip te hebben voor de bezwaren en beloofde, tot tevredenheid van de protesterende binnenstadbewoners, een en ander nog eens te zullen bekijken en hierop in een later stadium terug te komen.