Hans, Corina, Fred en Jo van Talentenhuis Delft
Hans, Corina, Fred en Jo van Talentenhuis Delft

Passie met een Gouden Rand: Fred Platzek en Jo Smet

Algemeen

DELFT - Ook in Nederland heeft niet elke ouder voldoende middelen om zijn of haar kind naar huiswerkbegeleiding te laten gaan. Talentenhuis Delft vindt dat alle kinderen de mogelijkheid moeten hebben om deze hulp te ontvangen. Fred Platzek en Jo Smet kunnen zich volkomen vinden in deze visie. Daarom zijn zij actief als vrijwilligers bij de stichting. 

Door Cheyenne Toetenel

Onderwijzen is niet nieuw voor de twee heren. Waar Fred voorheen scheikundedocent was op het CLD, gaf Jo als civiel ingenieur op het gebied van drinkwater en sanitatie les op scholen en universiteiten in Afrika. “Daar in Afrika zag ik een grote tweedeling in de maatschappij”, vertelt Jo. “Iemand met kansen pakt deze en wordt rijk, terwijl iemand die op het platteland woont of in een arme wijk die kansen niet krijgt en achterblijft. Toen ik terugkwam in Nederland zag ik dat die tweedeling hier ook bestaat, hetzij in minder extreme mate. Ik heb mensen in Afrika geholpen, dus dat kan ik ook hier. Mijn doel is dan ook om de tweedeling kleiner te maken.” Fred deelt deze motivatie. “Het maakt enorm uit waar je wieg staat”, stelt hij. “Wij willen zorgen dat ieder kind de kans krijgt het beste uit zichzelf te halen. Dus ook de kinderen van minder vermogende ouders, die huiswerkbegeleiding en bijlessen niet kunnen veroorloven.” Jo is inmiddels circa vier jaar betrokken bij Talentenhuis Delft, Fred bijna drie jaar. 

Talentenhuis
Talentenhuis Delft werd vijf jaar geleden opgericht door een aantal sociaal betrokken mensen. Het is een stichting die zich bezighoudt met ondersteuning van kinderen die thuis niet makkelijk hun huiswerk kunnen maken of extra uitleg nodig hebben bij bepaalde moeilijkheden in hun lesstof. Het Talentenhuis is geen commerciële instelling, maar een sociaal huiswerkinstituut.  Op de Cornelis Musiusschool helpen vrijwilligers van de stichting kinderen in de bovenbouw. De school zelf geeft hierbij aan welke kinderen de hulp nodig hebben. Maar niet alleen basisschoolkinderen worden door Talentenhuis Delft geholpen, ook middelbare scholieren kunnen er met hun hulpvragen terecht. Kinderen uit gezinnen die een gratis Delftpas hebben kunnen zich aanmelden bij Talentenhuis Delft, waarna zij gratis huiswerkbegeleiding kunnen ontvangen. De begeleiding is in handen van enthousiaste vrijwilligers die op dinsdag- en donderdagmiddag van 15.00 uur tot 17.00 uur in wijkcentrum de Vleugel aan de Aart van der Leeuwlaan deze kinderen proberen te helpen. Fred en Jo zijn actief binnen de vrijwilligersgroep in de Vleugel. “Naar de vraagstukken van de groep middelbare scholieren gaat onze persoonlijke voorkeur uit.”

Taalachterstand
Het Talentenhuis is er voor kinderen van het vmbo, de havo en het vwo met verschillende achtergronden. “Waar de één moeite heeft met huiswerk maken omdat het thuis te druk of chaotisch is met broertjes of zusjes, heeft de ander er moeite mee door niet-Nederlands sprekende ouders”, vertelt Fred. “Communicatie vindt dan plaats in een andere taal, waardoor het Nederlands achterblijft. Dat heeft invloed op het begrijpend lezen, wat je in vrijwel elk vak nodig hebt.” Jo gaat verder: “Wij zijn er om ze daarbij te helpen, hun talenten te benutten en te helpen met het maken van een planning. Alle vakken passeren de revue, waarbij vrijwilligers met verschillende achtergronden worden ingezet. Sommigen helpen op het gebied van taal en geschiedenis, anderen bij de exacte vakken, zoals Fred doet.” Het leren leren is een belangrijk element in het geheel. “Motivatie, concentratie en wilskracht zijn daarbij nodig. De motivatie is bij sommigen heel sterk aanwezig. Bij sommigen ook niet, maar dan proberen wij ze een beetje op te peppen. Concentratie bouwen ze hier op door de structuur en discipline die wij bieden.” De missie? “In ieder geval dat de jongeren hun diploma halen, wat hen meer kansen biedt in de toekomst. Het vroegtijdig verlaten van school is iets wat we moeten voorkomen. Huiswerkbegeleiding draagt bij aan het zelfvertrouwen van jongeren, wat belangrijk is om te presteren op school.”

Zit jij of jouw kind op het voorgezet onderwijs, kan hij of zij wel wat hulp gebruiken bij het schoolwerk en hebben jullie een Delftpas? Talentenhuis Delft heeft plek om meer jongeren gratis te begeleiden. Neem gerust contact op voor een intakegesprek. “We kunnen ook nog extra begeleiders gebruiken”, vertelt Jo. “Jong of oud, heel fijn als mensen willen helpen. Het enige wat wij van je vragen is betrokkenheid bij de jongeren. Verder kun je zelf wel inschatten of huiswerkbegeleiding bij jou past.” Past vrijwilligerswerk niet in jouw agenda, maar wil je wel graag wat betekenen? Talentenhuis Delft heeft extra laptops nodig om de jongeren op te begeleiden. “Wellicht heeft iemand een laptop over, of willen mensen iets bijdragen.” 

Mail voor meer informatie naar talentenhuisdelft@ootlouk.com of kijk op www.talentenhuisdelft.nl.