Pauline Stadhouders is de oprichter van Villa Debora
Pauline Stadhouders is de oprichter van Villa Debora

Passie met een gouden rand: Pauline Stadhouders

Algemeen

DELFT - Aan de Aart van der Leeuwlaan bevindt zich het Inloophuis Debora. Sinds anderhalf jaar bestaat ook Villa Debora. Villa Debora is speciaal gericht op kinderen tussen de vier en twaalf jaar die zijn geraakt door kanker. Hier kunnen de kinderen even hun gedachten uitzetten en plezier maken met andere leeftijdsgenoten. Een van de vrijwilligers is Pauline Stadhouders, zij is tevens ook een van de oprichters. Samen met andere vrijwilligers begeleidt Pauline elke eerste woensdag van de maand de groep met kinderen en hun (groot)ouders.

Door Sara Tholenaars

Het ontstaan
Villa Debora bestaat al anderhalf jaar. Anderhalf jaar geleden is het opgericht door Pauline Stadhouders. Pauline is zelf ooit begonnen als verpleegkundige, maar heeft later een universitaire opleiding gevolgd om zich meer te richten op de ontwikkeling van kinderen en volwassen. Vanwege persoonlijke omstandigheden en uit interesse is Pauline zich toen meer gaan richten op de verlieskunde. Hier heeft zij een specialisatie in gedaan om begeleider te worden en rouwtherapeut voor kinderen, jongeren en gezinnen. Naast haar werk als rouwtherapeut bij De Levensboom Delft, doet zij dit vrijwilligerswerk. Pauline is begonnen in het Inloophuis Debora met een naastenprogramma, maar aangezien ze veel met kinderen werkt, heeft zij toen samen met de coördinator die er destijds werkte, kindergroep Villa Debora opgezet. “Ik vind het belangrijk dat er ook voor kinderen die met kanker in aanraking zijn, een aanbod is in Delft.”

Het leven verandert
“Ik weet uit ervaring hoe fijn het is voor kinderen dat ze merken dat zij niet de enigen zijn die zoiets meemaken.” Pauline vertelt dat de kijk op het leven van een kind verandert en dat kinderen zich erg alleen kunnen voelen. “Kinderen voelen allerlei emoties, maar zij kunnen er niet altijd woorden aan geven.” Villa Debora vindt het daarom ook erg belangrijk dat daar aandacht aan wordt besteed. Het leven van een kind is niet meer zoals het was. Villa Debora geeft dan ook de mogelijkheid voor kinderen om wat met al die emoties te doen. “Vaak willen kinderen gewoon doorgaan met het leven zoals het voorheen was. Naar school gaan helpt wel vaak voor veel kinderen, omdat daar niks verandert, dat gaat gewoon door, maar toch kunnen zij zich erg eenzaam, boos of schuldig voelen.”

Gedachten uitzetten
Elke eerste woensdag van de maand komen de kinderen samen. De activiteiten duren dan van drie tot half vijf. Er is dan de mogelijkheid voor de kinderen om iets te vertellen. Iets wat ze mee hebben gemaakt of als ze vragen hebben dan kunnen ze die ook altijd stellen aan elkaar of aan de vrijwilligers. De mogelijkheid is er om creatief bezig te zijn. “Je ziet wel vaak bij kinderen als ze lekker bezig zijn met hun handen, dat ze het denken even uitzetten.” Vaak wordt er ook een verhaal voorgelezen dat in het thema staat van die dag. Deze woensdag gaan de kinderen aan de slag met spekstenen. Die gaan ze dan schuren en beitelen. Er wordt dan verteld dat stenen kracht kunnen geven, denk maar aan edelstenen. Zo wordt aan hen dan ook gevraagd wat hen kracht geeft nu hun vader of moeder ziek is. “Ik vind het altijd wel een mooi moment wanneer een kind zich er ineens bewust van wordt hoe het bij hem of haar zit en dat het oké is.”
Terwijl de kinderen lekker bezig zijn met de activiteiten, is het voor de ouders ook mogelijk om plaats te nemen in de huiskamer. Hier kunnen ze wat drinken en met elkaar praten of met de gastvrouwen. Hier kunnen ze even hun ei kwijt of juist even tot rust komen. Ook worden er ervaringen gedeeld.

Meer aandacht
“Het zou fijn zijn als Villa Debora meer bekendheid krijgt, zodat de kinderen ook weten dat er een plek is naast school waar ze terecht kunnen.” Ook voor de leerkrachten op scholen is het goed om te weten dat er een organisatie als deze bestaat. Zij kunnen dan altijd contact opnemen met Villa Debora als ze vragen hebben over een leerling en wat ze kunnen betekenen. Zo zoekt het Inloophuis Debora nog altijd vrijwilligers die willen komen helpen. Inloophuis Debora is een laagdrempelig ontmoetingscentrum voor mensen met kanker en hun naasten. je kunt contact opnemen met de coördinator via 015-2572767 en informatie vinden via de website www.inloophuisdebora.nl.