(Foto: Koos Bommelé)
(Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Passie met een Gouden Rand: Jo Smet

Algemeen

DELFT - Jo Smet (70) is vrijwilliger bij Delftsebuur. Dit is een thuis voor vluchtelingen en een initiatief van Delftenaren voor Delftenaren.

Door Juliano van der Knaap

DelftseBuur is een burgerinitiatief dat gestart is in 2015, in dat jaar kwam er vooral uit Syrië een vluchtelingenstroom. Een aantal inwoners uit de stad kwam met het idee om deze vluchtelingen te helpen met integratie. “Dit was niet professioneel, het doel was gewoon om een goede buur te zijn voor de statushouders. Dit waren voornamelijk vluchtelingen uit Syrië en Eritrea die hier een tijdelijke verblijfsvergunning hebben gekregen. Een deel hiervan heeft op dit moment al een vergunning voor een onbepaalde tijd”, zegt Jo Smet. Deze mensen kunnen, als zij dat willen, gekoppeld worden aan een maatje.

Hulp bieden
“Wij vinden het belangrijk dat deze mensen zich thuis kunnen voelen hier in Delft.” Laat Jo weten. “Wij helpen ze een sociaal maatschappelijk leven op te bouwen of met het zoeken naar werk. Maar het is ook mogelijk op andere manieren. Wij doen dit door samen een kopje koffie te drinken, of door het maken van een wandeling door deze mooie stad en een gesprek te voeren.” Normaal hebben wij op zaterdag en woensdag een paar uurtjes per keer om met vijftien tot twintig mensen samen te komen. Deze momenten in de week zijn een lichtpuntje in je leven. Wij eten en drinken wat met zijn alle, doen leuke dingen die met de Nederlandse taal te maken hebben of spelen leuke spelletjes met de groep. Ik zie dat deze mensen hiernaar uitkijken. Het geeft mij voldoening om te zien dat mensen ondanks alle ellende, de psychische en administratieve problemen toch lichtpuntjes hebben in hun leven. Ze hebben namelijk heel veel problemen en een psychische druk. Deze mensen hebben veel gemaakt in hun leven, ze hebben alles achter moeten laten en waren daar eerst wat. Zo waren ze bijvoorbeeld een persoon met aanzien of een familiemens, en dit valt ineens allemaal weg. Als ze hier komen moeten ze bijna opnieuw beginnen. Als je jonger bent kan dit, veel kinderen en jongeren pakken het hier heel goed op wanneer ze onderwijs gaan volgen. Zo zijn er al een hoop jongeren begonnen aan een opleiding. Als je ouder bent kan ik mij voorstellen dat het een stuk lastiger is omdat het psychisch wat moeilijker gaat en de taal best moeilijk blijft om te leren.”

Buitenland
Jo is oorspronkelijk een Vlaming, in de jaren zeventig is hij naar Delft toe gekomen voor zijn studie. “Ik ben Civiele Techniek gaan studeren aan de TU Delft, met als specialisatie drinkwatervoorzieningen en sanitatie. Ik heb in Sudan, Eritrea, en Koerdistan gewerkt. Verder heb ik zes jaar lang met mijn gezin in Tanzania gewoond. Eigenlijk heb ik mijn hele leven in ontwikkelingslanden gewerkt en heb ik vanuit Nederland reizen gemaakt naar deze landen. Een aantal vluchtelingen zijn hier terecht gekomen vanuit deze landen, het mooie is dat wij met elkaar kunnen praten over onze ervaringen en elkaar kunnen steunen omdat ik hier zelf ook ben geweest.”

Mooiste moment
In de vier jaar dat Jo vrijwilliger is bij DelftseBuur hebben er veel mooie gebeurtenissen plaatsgevonden. “Ik heb een maatje uit Syrië die ik jaren ken en waar ik op dit moment veel mee optrek, hij woonde in Aleppo. Op dit moment woont hij hier samen met zijn vrouw en zoon. In zijn land van oorsprong stond hij op de zwarte lijst en raakte daar alles kwijt. Zijn huis en bedrijf zijn op een gegeven moment verwoest waardoor hij weg moest, daar heeft hij het nog steeds erg moeilijk mee. Het is zo mooi om met hem activiteiten te kunnen doen! Samen op een bankje zitten, fietsen, samen pratend door te stad lopen en het luisteren naar zijn verhalen. Ik vind het namelijk belangrijk dat je openstaat voor ervaringen en verhalen van andere personen. Het gaat erom dat ik voor hem een veilige haven kan creëren!” De twee kennen elkaar al jaren en zijn goed bevriend geworden met elkaar. “Wij bellen veel met elkaar, nu help ik hem zelfs met het leren voor zijn rijexamen. Dit is erg lastig voor nieuwe inwoners, sommige Nederlanders hebben het hier al lastig mee. Laat staan als je moeite hebt met de taal, daarom help ik hier graag bij.”

Ken jij een vrijwilliger die ook eens in de spotlight moet worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag! 

Jo Smet