De woonunits van het tijdelijke azc op het terrein van de TU Delft (Foto: Koos Bommelé)
De woonunits van het tijdelijke azc op het terrein van de TU Delft (Foto: Koos Bommelé)

Delft gaat mogelijk meer asielzoekers opvangen

Algemeen

DELFT - Sinds september vangt Delft tijdelijk asielzoekers op. De gemeente Delft heeft van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) het verzoek ontvangen te onderzoeken of het mogelijk is de huidige looptijd van de noodopvang van vijf maanden met vijf jaar te verlengen en de huidige capaciteit van 220 plekken te verhogen met 200 extra plekken. Hierover is het college momenteel in gesprek met het COA én de TU Delft, die de ruimte voor de noodopvang nu beschikbaar stelt op haar terrein.

Het COA heeft een groot tekort aan opvanglocaties. De bestaande asielzoekerscentra zitten overvol, onder meer doordat statushouders door de woningnood lastig een woning kunnen vinden. Met de komst van evacués uit onder meer Afghanistan is de druk op de asielzoekerscentra ook groter geworden. Daarom heeft het Rijk alle gemeenten in Nederland gevraagd om met spoed extra tijdelijke opvanglocaties voor asielzoekers in te richten. De staatssecretaris voor Asiel en Migratie had eerder al aan gemeenten gevraagd om extra asielzoekers op te vangen. Delft kon hier toen niet aan voldoen, omdat het COA zocht naar locaties voor grote aantallen asielzoekers voor langere tijd. “Delft is een compacte stad en heeft geen geschikte ruimte voor grote aantallen asielzoekers”, gaf het college toen aan. Maar voor een relatief kleine groep en voor beperkte tijd heeft de gemeente dit jaar wél ruimte gevonden, in afstemming en overleg met de TU Delft. Sinds 3 september van dit jaar gebruikt het COA de ruimte aan het Manderspark voor tijdelijke opvang van asielzoekers. Hier worden momenteel 170 reguliere asielzoekers en 50 alleenstaande minderjarige vreemdelingen opgevangen. Toegezegd is om hen op te vangen gedurende een periode van vijf maanden. Vanuit het COA is nu de vraag gekomen of het mogelijk is de huidige looptijd van de noodopvang te verlengen met vijf jaar en de capaciteit te verhogen met 200 plekken. 

Tekort opvangplekken
Er is op dit moment nog steeds sprake van een schrijnende situatie met betrekking tot de opvangplekken van asielzoekers, door het grote tekort. De gemeente en het COA hebben samen teruggeblikt op de afgelopen periode en vooruitgekeken naar de mogelijkheden in de toekomst. Ook de actuele stand van zaken in de migratieketen is onderwerp van gesprek geweest. “Het zal niet als een verrassing komen dat het COA momenteel nog steeds met man en macht op zoek is naar extra capaciteit”, aldus het college. “Het college onderschrijft de problematiek in de opvangcrisis en wil zich daarom inzetten om te onderzoeken of, en in welke mate, het verzoek van het COA te realiseren is.” Het besluit over een eventuele verlenging en uitbreiding van de opvanglocatie is een collegebevoegdheid. “De gemeente onderzoekt samen met de TU Delft of het mogelijk is de huidige opvang te verlengen en uit te breiden. De wensen en bedenkingen van de raad worden meegenomen in de besprekingen met het COA.”

Kosten
De opvang wordt bekostigd door het COA. Dit is ook het geval bij eventuele verlenging en uitbreiding. De gemeente ontvangt een vergoeding per bewoner en een vergoeding voor kosten van onderwijs. Deze vergoeding groeit mee met eventuele uitbreiding van het aantal opvangplekken. De mogelijke vergoeding op basis van de nog in te voeren spreidingswet is nog niet geheel duidelijk.

Besluitvorming
De huidige opvang blijft conform de bestuursovereenkomst tot 3 februari 2023 in gebruik. Voor die datum moet besloten worden over eventuele verlenging, uitbreiding en de voorwaarden daarvoor. Omdat een vlotte besluitvorming dus noodzakelijk is, doet het college het verzoek om de wensen- en bedenkingenprocedure versneld op te pakken en te behandelen op de aankomende raadscommissie Sociaal Domein en Wonen van 15 december aanstaande. De omwonenden en bedrijven in de omgeving van de noodopvang worden door middel van een bewonersbrief geïnformeerd.