De woonunits van het tijdelijke azc op het terrein van de TU Delft (Foto: Koos Bommelé)
De woonunits van het tijdelijke azc op het terrein van de TU Delft (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Noodopvang Delft opent dit weekend

Algemeen

DELFT - Ruim een maand na de oorspronkelijk geplande opleverdatum, zijn de deuren van de woonunits in het tijdelijke asielzoekerscentrum aan de Heertjeslaan nog steeds gesloten. Daar lijkt dit weekend verandering in te komen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kondigt namelijk de intrek van de eerste asielzoekers in de Delftse opvang aan. Naar verwachting gebeurt dat op zaterdag 3 september. 

Door Cheyenne Toetenel

Eind juli had de noodopvang op het terrein van de TU Delft open moeten gaan. Bij de technische oplevering aan het COA, de brandweer en de gemeente Delft op 25 juli bleek echter dat de locatie nog niet gereed was voor de komst van de bewoners. “Een aantal opleverpunten houdt direct verband met de veiligheid op de locatie voor de bewoners en het COA-personeel”, liet de gemeente Delft daarop weten. “Het gaat onder meer om elektra, leidingwerk en het hekwerk rond het terrein. Pas als deze punten op orde zijn kan het COA de locatie vrijgeven voor bewoning.” 

Openingsdatum
Eind juli informeerde de gemeente de fractievoorzitters dat de verwachte openingsdatum verschoven was naar 4 augustus. Ook die datum werd niet gehaald, waardoor uitstel wederom nodig was. “Door een tekort aan aannemers en de bouwvak duurt het oplossen van deze punten helaas langer dan verwacht. Het COA werkt er hard aan om dit zo snel als mogelijk op orde te brengen en verwacht eind augustus de opvang te kunnen openen, maar kan geen harde garanties geven”, schreef het college aan de raad. Dat er inderdaad geen harde garanties gegeven konden worden over de opleverdatum, blijkt. Inmiddels is het september en oogt het terrein aan de Heertjeslaan nog altijd leeg. Maar daar komt naar verwachting dit weekend verandering in, laat een woordvoerder van het COA weten. Vanaf zaterdag 3 september nemen de eerste bewoners hier hun intrek.

Legionellabacterie
Om de opening van de opvang zo snel mogelijk te laten plaatsvinden, moest het een en ander op het terrein worden aangepast. “Na eerdere vertragingen in de bouwwerkzaamheden, kwam het COA voor een nieuwe uitdaging te staan tijdens de afrondende werkzaamheden en controles op veiligheid van de locatie”, laat de woordvoerder van het COA weten. “Bij het testen van de watervoorzieningen werd een legionellabacterie geconstateerd. Om dit probleem goed op te lossen en er tegelijk voor te zorgen dat de locatie zo snel mogelijk open kan, is gezorgd voor een externe watervoorziening. Daardoor kan het complex nu toch in gebruik worden genomen. De aanwezigheid van de legionellabacterie betekent dat alle watervoorzieningen op de locatie niet mogen worden gebruikt. Tijdelijke watertanks worden nu gebruikt voor drinkwater en sanitaire doeleinden.” Op dit moment wordt door het COA en de eigenaar van de waterleidingen onderzoek gedaan naar de bron van de besmetting. Zodra bij testen geen legionellabacterie meer wordt geconstateerd, wordt de oorspronkelijke watervoorziening weer in gebruik genomen.

Delftse locatie
We kennen allemaal de beelden van mensen die buiten sliepen bij het azc in Ter Apel, door het tekort aan opvangplekken. De bestaande asielzoekerscentra zitten overvol, onder meer doordat statushouders door de woningnood lastig een woning kunnen vinden. Maar met de komst van evacués uit onder meer Afghanistan is de druk op de asielzoekerscentra ook groter geworden. Daarom heeft het Rijk alle gemeenten in Nederland gevraagd om met spoed extra tijdelijke opvanglocaties voor asielzoekers in te richten. De staatssecretaris voor Asiel en Migratie had eerder al aan gemeenten gevraagd om extra asielzoekers op te vangen. Delft kon hier toen niet aan voldoen, omdat het COA zocht naar locaties voor grote aantallen asielzoekers voor langere tijd. Delft is een compacte stad en heeft geen geschikte ruimte voor grote aantallen asielzoekers. Maar voor een relatief kleine groep en voor beperkte tijd heeft de gemeente wél ruimte gevonden. De ruimte aan de Heertjeslaan is aangeboden door de TU Delft en de opvang wordt geregeld door het COA. De opvanglocatie zal vijf maanden gebruikt worden, vanaf het moment dat de eerste asielzoekers er hun intrek nemen. Het COA begeleidt de asielzoekers en beheert de locatie. De locatiebeheerder van het COA is het aanspreekpunt voor omwonenden en omliggende bedrijven. De gemeente is verantwoordelijk voor toezicht en handhaving van de openbare orde en veiligheid binnen de gemeente.

Uitbreiding
In de noodopvang zullen niet 200 asielzoekers worden opgevangen, zoals in eerste instantie aangegeven, maar 220 asielzoekers. De minister van Justitie en Veiligheid heeft medio juli het veiligheidsberaad verzocht om hulp te bieden in de asielopvangcrisis. Het ging hierbij concreet om het realiseren van crisisnoodopvang voor 225 personen per veiligheidsregio voor de periode van 1 juli tot 1 oktober van dit jaar. Voor Delft betekent dit naar rato dat er voor 20 personen opvang moet komen. Aan het COA is gevraagd of de plekken voor crisisnoodopvang gecombineerd kunnen worden met de noodopvang. Hierop is door het COA positief gereageerd. Deze 20 personen wordt hetzelfde geboden als de bewoners van de noodopvang, en deze 20 personen worden opgevangen gedurende de looptijd van tijdelijke noodopvang. Dus 5 maanden en niet tot 1 oktober. Het is niet noodzakelijk de inrichting van de tijdelijke noodopvang aan te passen, want op de locatie zijn reeds 240 capaciteitsplekken gerealiseerd. Het zorgt alleen voor een extra logistieke uitdaging voor de locatiemanager.

Samenstelling
De groep asielzoekers die in Delft zal worden opgevangen is divers en bestaat uit zowel gezinnen als alleenreizenden, vertelt de gemeentewoordvoerder. Uit welke landen en via welke opvangcentra de asielzoekers komen en hoe de groepssamenstelling exact is, is op het moment van schrijven nog niet bekend. De gemeente Delft heeft wel bij het COA kenbaar gemaakt kinderen te willen opvangen. “Er is in Delft plek op de basisscholen om ongeveer 35 kinderen te plaatsen”, aldus de gemeente. “Het COA heeft aangegeven hier blij mee te zijn omdat er in veel gemeenten geen of weinig plek is, maar kan niet met zekerheid zeggen of en hoeveel kinderen in de basisschoolleeftijd in de noodopvang komen wonen. De samenstelling van de bewoners wordt pas vlak van tevoren bekend en is afhankelijk van de situatie op dat moment. Vanuit de gemeente blijven we bij het COA benadrukken dat we graag gezinnen met kinderen in Delft ontvangen. Met de Delftse schoolbesturen is hier regelmatig contact over en zij staan klaar om de kinderen in te schrijven zodra die er zijn.”