De Staal.
De Staal.

Delft verwelkomt 300 vluchtelingen, maar niet in AZC

Algemeen

DELFT - Het Delftse stadsbestuur is gestopt met zoeken naar een geschikte locatie voor een asielzoekerscentrum of een noodopvanglocatie voor vluchtelingen. Delft heeft geopperd vluchtelingen bij 'De Staal' te huisvesten, maar het COA vond die plek niet geschikt.

Door: Jesper Neeleman

Dat vertelde wethouder Raimond de Prez dinsdagavond na een bijzonder debat op het stadhuis. De commissie Sociaal Domein sprak over de rol van Delft in het vluchtelingenvraagstuk. Voornaamste conclusies: Delft gaat dit jaar 300 tot 330 statushouders huisvesten, zij gaan verspreid over de stad wonen en voor de opvang en begeleiding wordt vier ton uit reserves gehaald. Opvallend was verder dat de publieke tribune wederom vrij leeg was. En de twee Delftenaren die inspraken, dominee Vroomans en Cees Huizer, riepen juist op tot barmhartigheid.
Onafhankelijk Delft had een voorstel ingediend waarin het oproept geen asielzoekerscentrum in Delft te realiseren. Een overbodig voorstel, vonden veel partijen, want er is helemaal geen sprake van een AZC op Delfts grondgebied, reageerden ze. "Wij weten ook wel dat er nu geen sprake van is, maar we willen ook dat er in de toekomst geen asielzoekerscentrum komt", lichtte Jan Peter de Wit van Onafhankelijk Delft toe. "We willen een duidelijk standpunt van het college, dat B en W duidelijk zegt dat ze stoppen met zoeken naar een locatie."
Die toezegging deed wethouder Raimond de Prez later op de avond. Het college is gestopt met zoeken. Het kreeg vorig jaar opdracht van een raadsmeerderheid om te zoeken. Er werd een scan gedaan. "Daar kwam alleen de Staalweg uit", zei De Prez. "We hebben gekeken naar die locatie, hoeveel containerwoningen daar passen. Wij vonden het een behoorlijk aantal, zonder dat het een overbevolkte situatie werd. Maar het COA dacht daar ander over. Dat heeft ons verbaasd. Ze vonden het te weinig. Dan zijn we snel uitgepraat."

Kritische
kanttekeningen

Iedereen, op Onafhankelijk Delft na, bleek het eens met de door B en W bewandelde weg. Toch werden door de partijen wat kritische kanttekeningen geplaatst. De SP pleitte ervoor dat het COA de kosten voor opvang voor 100 procent vergoed. De VVD gaf aan niet zo gelukkig te zijn met het feit dat nu meer sociale woningbouw in Delft moet komen, terwijl Delft juist de ambitie had dit percentage omlaag te brengen. Verder baart het de partij zorgen dat naar verwachting 60 procent van de statushouders een beroep zal gaan doen op uitkeringen en zorg. Het CDA liet weten niet gelukkig te zijn met het feit dat de benodigde 400.000 euro voor opvang uit het reservepotje van het sociaal domein wordt gehaald. Bram Stoop van Stadsbelangen zei niet te snappen dat veel Delftenaren het niet snappen. "Want er zijn veel mensen in Delft die denken dat er een AZC komt, terwijl er geen AZC komt. Het begint een complexe situatie te worden."
Jan Peter de Wit zei het voorstel van zijn partij aan te passen voor het volgende moment waarop de vluchtelingenkwestie wordt besproken, tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 31 maart. Verder is De Wit is nog niet gerust met de toezegging die wethouder deed. "Want het COA verandert nog weleens van mening, wat als ze de Staalweg straks wel opeens geschikt vinden?", zei het raadslid van OD.

Opmerkelijk
Opmerkelijk was verder de discussie over het aantal huurwoningen dat vrijkomt en het percentage dat hiervan naar vluchtelingen met een status gaat. Volgens Onafhankelijk Delft was dit in 2014 een kwart, de wethouder schudde bij dit aantal alleen z'n hoofd, maar zei ook niet hoeveel het er wèl waren. Navraag van deze krant leert dat in Delft vorig kalenderjaar 1448 sociale huurwoningen vrijkwamen. Volgens een woordvoerder van de Gemeente Delft zijn daarvan 107 woningen ingezet om in totaal 185 statushouders te huisvesten. In totaal is dus 7,4 procent van de vrijgekomen sociale huurwoningen naar statushouders gegaan. Is dat ook weer opgehelderd...