De speelse aanpak van de workshop ‘Cliënt in de knoop’. (foto: Hermine Oosterwijk)
De speelse aanpak van de workshop ‘Cliënt in de knoop’. (foto: Hermine Oosterwijk)

Wijzer worden van en netwerken met elkaar tijdens Keerpunt Festival

Algemeen

DELFT – Theater de Veste stond dinsdag 1 maart in het teken van innovatie tijdens het Keerpunt Festival. Een groot aantal professionals en vrijwilligers uit de sociale sector was van de partij op dit workshop- en netwerkseminar, dat de primeur kende van de uitreiking van de allereerste Innovatie Awards.

Tijdens het Keerpunt Festival zijn niet alleen de partijen uit de zorg, maar alle partijen uit het zogenaamde sociale domein vertegenwoordigd. Delft heeft de laatste jaren al slagen gemaakt met het Sociaal Platform, waarin partijen uit het sociale domein elkaar ontmoeten en ideeën uitwisselen. Hieruit is bijvoorbeeld ook de innovatieagenda ontstaan. Zorgwethouder Raimond de Prez is dan ook te spreken over de huidige sociale situatie in Delft, vertelt hij aan dagpresentatrice Leila Prnjavorac. "Er valt zeker nog wel wat te verbeteren, bijvoorbeeld op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg. Daarom vind ik het belangrijk dat zoveel mogelijk Delftse partijen deelnemen aan deze seminar, zodat ze elkaar nog beter leren kennen. Dat is in het belang van de stad", stelt de wethouder.
Met een batterij workshops in zowel de catacomben als het bovenste gedeelte van Theater de Veste zit het met dat kennismaken en uitwisselen tussen zorg- en welzijnspartijen wel snor. Soms is de aanpak van de workshop wat speels, zoals bij het interactieve rollenspel 'Cliënt in de knoop' van het Sociaal Team. Door teveel hulpverlenende partijen letterlijk aan één casus vast te binden, ontstaat al gauw een wirwar van lijntjes die in het slechtste geval kan uitmonden in een grote Gordiaanse knoop. Andere partijen pakken het wat traditioneler aan, zoals de gemeente Delft in 'Schaarste', naar het gelijknamige boek over de effecten van schaarste op het menselijk gedrag.

Wijkverpleegkundigen
Roos Richardson en Gerard Castenmiller, allebei werkzaam als wijkverpleegkundigen bij Careyn, hebben de reeds genoemde workshop 'Schaarste' bezocht, evenals 'Playing The Game' van TU Delft en Participe. Die laatste workshop gaat over maatschappelijk innoveren en daagt deelnemers uit om nieuwe initiatieven te ontplooien, bij voorkeur in samenwerking met elkaar. De collega's hebben er het nodige van opgestoken. "Iedereen denkt bij schaarste gelijk aan bezit, maar je kunt ook tijd tekort komen. Dat heeft ook effect op je gedrag en je handelen. Dat vond ik een interessant gegeven", noemt Castenmiller als voorbeeld. Richardson is te spreken over de manier waarop de informatie gebracht wordt: "Niet te kort, zodat het goed duidelijk wordt; en niet te lang, om te voorkomen dat het saai wordt."
Nadat Careyn in 2014 de thuiszorg is gaan uitbesteden aan Tzorg, is de focus bij Careyn op de verpleging komen te liggen. Dat heeft het werk voor Castenmiller en zijn collega's leuker gemaakt, volgens hem: "We kunnen onze zorgtaken beter uitvoeren en zo de beste indicatie vaststellen voor de hulpvraag. Mensen hoeven niet bang te zijn voor steeds maar wisselende handen en gezichten aan het bed."

Innovatie Awards
Na de workshops en het tussentijdse netwerken in de foyer, waar diverse organisaties met infostands zijn vertegenwoordigd, worden in de grote zaal van De Veste voor de eerste keer de Innovatie Awards uitgereikt. Vijftien lokale organisaties en initiatieven uit het sociale domein zijn hiervoor genomineerd. De vijfkoppige vakjury, onder leiding van hoofd Advies Samenleving Richard Toussain van de gemeente Delft, reikt prijzen uit aan Wijzelf Delft (derde prijs, een bedrag van 1.000 euro), de Delftse Jongerenacademie (tweede prijs, 2.000 euro) en de Delft City Shuttle (eerste prijs, 3.500 euro). Een speciale aanmoedigingsprijs is er voor de Delftse Molen, die een bedrag van 500 euro in ontvangst mag nemen. Het aanwezige publiek mag met z'n mobieltje stemmen op een organisatie of initiatief van zijn keuze: die prijs gaat uiteindelijk naar Lerend Wijkcentrum De Ruimte, dat hiermee een mooi bedrag van 3.000 euro incasseert.