Midden-Delfland en inwoners zoeken samen mogelijkheden voor statushouders

Algemeen

De Gemeente Midden-Delfland gaat volgend jaar zo'n 75 tot 100 statushouders een thuis bieden. Hiervoor is in de drie dorpen een burgerparticipatietraject gestart.

Dit traject werpt volgens de gemeente z'n vruchten af. Het heeft al tot vele bruikbare ideeën geleid om het huisvesten van statushouders zo goed mogelijk te laten verlopen. In januari vindt het vervolg plaats.  De taakstelling voor 2015 is inmiddels gerealiseerd: In 2015 zijn 33 toegewezen statushouders in de reguliere woningvoorraad gehuisvest.

In september nam de gemeenteraad de Motie Vluchtelingen aan. Midden-Delfland neemt in 2016 extra statushouders op om daarmee de drukte in asielzoekerscentra te verminderen. 

In alle drie de dorpen organiseerde de gemeente een inloopbijeenkomst waar inwoners hun ideeën en suggesties voor de huisvesting van statushouders konden delen. Thema's als locaties, integratie en veiligheid zijn volop aan bod gekomen. Er is goed meegedacht over de huisvesting van statushouders en alles wat daarbij komt kijken. Zo is geopperd om een maatje aan een statushouder te koppelen voor het wegwijs maken in de gemeente. Verder zijn ideeën ontstaan voor het organiseren van gezamenlijke maaltijden voor huidige inwoners en statushouders en het betrekken van het taalhuis voor taalondersteuning. Behalve de gemeente waren tijdens de bijeenkomsten ook Stichting Welzijn Midden-Delfland (SWMD), Wonen Midden-Delfland en Participe (verantwoordelijk voor het vluchtelingenwerk in Midden-Delfland) aanwezig voor het beantwoorden van vragen en het inventariseren van ideeën.

 De locatie 'Kreekzone Zuid' in Den Hoorn is aangewezen als locatie die als eerste wordt ontwikkeld, tenzij het burgerparticipatieproces leidt tot haalbare alternatieven. Een ander uitgangspunt in het traject is dat de statushouders verspreid worden over en waar mogelijk binnen de drie dorpen. Ook zoekt de gemeente naar locaties voor het versneld uitbreiden van de permanente sociale woningvoorraad om zo de gewenste doorstroming te realiseren.

 De voortgang van het project wordt dinsdag 12 januari besproken in de raadscommissie. De ideeën en voorstellen voor de maatschappelijke begeleiding en integratie worden de komende maanden verder uitgewerkt samen met Participe en SWMD. Ook de basisscholen, huisartsen en vrijwilligersorganisaties zijn hierbij betrokken.

Zodra er definitieve keuzes zijn gemaakt voor locaties organiseert de gemeente inloopbijeenkomsten met direct omwonenden over de daadwerkelijke inrichting van de locaties. De verwachting is op dit moment dat de eerste bouwactiviteiten vanaf juni 2016 starten.