Het meest recente kaartje, waarbij de mogelijke windmolenlocaties in Delft – bij nummer 44 - en Pijnacker-Nootdorp – bij nummer 45 – wel correct zijn ingetekend.
Het meest recente kaartje, waarbij de mogelijke windmolenlocaties in Delft – bij nummer 44 - en Pijnacker-Nootdorp – bij nummer 45 – wel correct zijn ingetekend.

Windmolenlocaties verkeerd ingetekend, bewoners krijgen extra tijd voor verweer

Politiek

DELFT – In Delft en Pijnacker komen mogelijk per gemeente twee of drie windmolens. De Provincie Zuid-Holland had de mogelijke locaties echter verkeerd ingetekend op de kaart. Bewoners krijgen daarom vier weken extra de tijd om in protest te gaan.

De provincie onderzoekt of op het Delftse bedrijventerrein Technopolis, evenwijdig aan de A13, in de toekomst windenergie kan worden opgewekt. Die mogelijke windlocatie was echter deels ingetekend op een plek waar woningen staan, in Delft-zuid. Opmerkelijk genoeg waren het niet de bewoners van deze huizen die tot hun schrik ontdekten dat ze windmolens in hun voortuin zouden krijgen, maar de provincie ontdekte dit zelf. "Door de grote schaal van de kaart en de grote hoeveelheid te onderzoeken locaties, ruim veertig, is de locatie verkeerd ingetekend. In feite een slordigheid", legt André Lammerse desgevraagd namens de provincie uit.
Over de locatie A12 Balij in Pijnacker-Nootdorp kwamen vorige week wèl veel vragen binnen. De te onderzoeken locatie ligt oostelijker, en meer in de richting van Zoetermeer, dan op de oorspronkelijke kaart was ingetekend.
Als dit niet mis was gegaan, had iedereen tot maandag 14 december een zienswijze, dus een bezwaar, kunnen indienen. Die termijn is nu verlengd naar 12 januari. Een zienswijze indienen kan via windenergie@pzh.nl.
Een milieueffectenonderzoek zal echter nog moeten uitwijzen of windturbines passen binnen de randvoorwaarden van milieu en landschap op de twee locaties in onze regio. Als dit kan, dan zijn op beide plekken twee á drie windmolens mogelijk, laat Lammerse weten. "Maar we onderzoeken dus eerst of de locatie geschikt is en niet exact hoeveel turbines er komen." Hij kan nog niet laten weten in hoeverre de lokale bevolking al in het verweer is gekomen door zienswijzen in te sturen. "De termijn is nog niet verstreken, dus dat beeld hebben we niet", zegt hij daarover.
Vorige maand konden belanghebbenden tijdens informatieavonden in de regio met de provincie en initiatiefnemers in gesprek over de windturbines. Zienswijzen kunnen nu nog tot 12 januari worden ingediend. Deze worden verwerkt in het 'Advies Reikwijdte en Detailniveau'. Dit vormt het definitieve kader voor het milieuonderzoek dat naar verwachting in het voorjaar van 2016 zal beginnen. Provinciale Staten besluiten - naar verwachting in het voorjaar van 2017 - welke locaties voor windenergie worden opgenomen in de Visie Ruimte en Mobiliteit.
De fout ingetekende locaties zal op de planning van het hele proces geen invloed hebben. "Er zal alleen een extra inloopavond in Zoetermeer nodig zijn", laat Lammerse weten.