Marlies Heesen heet u hartelijk welkom tijdens 'Buurten in Binnenstad Noord'
Marlies Heesen heet u hartelijk welkom tijdens 'Buurten in Binnenstad Noord'

Kom buurten in Binnenstad Noord!

Algemeen

DELFT - Belangenvereniging Binnenstad Noord viert op zondagmiddag 2 oktober haar lustrum met heel Delft. Kom buurten en maak kennis met dit historische gedeelte van de stad!

Door Cheyenne Toetenel

In 2019 bestond Belangenvereniging Binnenstad Noord vijf jaar. Tijd voor een feestje, dacht het bestuur. Een lustrumcommissie bestaande uit vier personen ging aan de slag om een bijzondere lustrumviering op poten te zetten met een feest voor kinderen, een feest voor de leden én een feest voor alle Delftenaren om hen te tonen hoe bijzonder het gebied is. “De vieringen voor de kinderen en de leden waren zeer geslaagd, vertelt Binnenstad Noord-voorzitter Marlies Heesen, “maar het feest voor de hele stad is er helaas niet van gekomen.” Hoewel alle voorbereidingen waren afgerond, de activiteiten waren bepaald en de flyers waren gedrukt voor de lustrumviering ‘Buurten in Binnenstad Noord’ in april 2020, was de commissie genoodzaakt de stekker eruit te trekken door corona. Nu, tweeënhalf jaar later, gaat het dan toch eindelijk gebeuren en worden alle Delftenaren op zondag 2 oktober hartelijk ontvangen in Binnenstad Noord. 

Diversiteit
“Binnenstad Noord is een fantastische wijk”, vindt Marlies. “Vooral de diversiteit is leuk. Er wonen hier ouderen, studenten en gezinnen met kinderen, je vindt er kunst, cultuur en vooral een hoop geschiedenis. Tijdens onze lustrumviering laten wij bezoekers tijdens een ‘open middag’ graag zien wat ons gebied te bieden heeft, want de binnenstad is zoveel meer dan alleen winkelstraten en horeca.” Via presentaties, rondleidingen, wandelingen en openstellingen kan iedereen kennismaken met de interessante en leuke bezienswaardigheden in het gebied. Vanaf 11.30 uur is iedereen welkom in het Atrium van Ipse de Bruggen op de Paardenmarkt, waar het officiële startsein zal worden gegeven door burgemeester Marja van Bijsterveldt en vervolgens het jubileumlied ‘Wees Blij’, geschreven door buurtbewoner Fred van Geest, gezongen wordt. Daarna gaan de 29 activiteiten van start.

Kennismaken
“Binnen ons gebied hebben we leuke afwisselende activiteiten gevonden”, vertelt Marlies. “We zijn als lustrumcommissie bij elkaar gaan zitten en hebben een lijst opgesteld met onderdelen van de buurt die wij graag zouden willen delen met heel Delft. Door die onderdelen zelf te bezoeken, hebben we zelf ook weer nieuwe mensen ontmoet uit de wijk en nieuwe ervaringen opgedaan. Dat was voor ons erg leuk. Die ervaring willen wij andere Delftenaren ook geven.”

Activiteiten
Breng een bezoek aan de deelnemende ateliers in Binnenstad Noord of ga naar interessante gebouwen waar je normaal nooit binnenkomt. “Verwonder je bijvoorbeeld over de prachtige keramiekkunst van Mariska Schoonewille in de Visstraat, hoor de geschiedenis van het gebouw van Ipse op de Paardenmarkt en ontdek de tunnel van roeivereniging DDS op het Oostplantsoen. Hoor het verhaal over Klaasje die na de intocht van Sinterklaas op zijn bootje drijft op het Rietveld en luister naar de muziek van het duo FlowerPower.” Ook kunt u die dag meedoen aan diverse rondleidingen. “Wat bijvoorbeeld typisch is voor dit gedeelte, is het feit dat het een klein poldertje is geworden door alle sluisjes. Er is een rondleiding over het water in de binnenstad, waardoor je hier meer over te weten komt. Maar er wordt ook verteld over de lakennijverheid waar dit gedeelte van de binnenstad vroeger heel bekend om is geweest, en over de geschiedenis van de detailhandel in de Choorstraat middels oude foto’s. Mensen kunnen zelf bepalen waar hun interesse ligt en vervolgens die activiteit bezoeken.” Een persoonlijke tip van Marlies; bezoek het Hofje van Gratie. “Dit is een bijzondere plek waar je normaal niet zomaar kunt komen. Het is prachtig om te zien hoe zo’n huisje aan de Van der Mastenstraat eruitziet en wat er allemaal achter de voordeur schuilt. De kans om daarachter te komen is er nu.”

Persoonlijke route
Naar eigen idee stippelt u een route uit aan de hand van adressen, beschrijvingen en een plattegrond in het programmaboekje dat u voor
1 euro bij Ipse kunt kopen. Het boekje dient tevens als toegangsbewijs voor twee personen. Kinderen mogen onder begeleiding gratis
mee. Voor mensen met kinderen is een verrassende speurtocht opgezet. Een bijgevoegd tijdblokkenschema geeft aan of een activiteit doorlopend toegankelijk is of dat er starttijden zijn voor presentaties. De eindtijd is rond 17.00 uur.

!