Ludieke actie van Stichting Delfbloeit 3 jaar geleden met plantenbakteksten ’Ook deze plek willen wij graag vergroenen en verbloemen’
Ludieke actie van Stichting Delfbloeit 3 jaar geleden met plantenbakteksten ’Ook deze plek willen wij graag vergroenen en verbloemen’

‘Binnenstadpark: het is nu of nooit!’

Algemeen

DELFT - “Delft kent veel versteende buurten en is daardoor slecht opgewassen tegen de klimaatverandering”, aldus Simon Huiberts namens de Klimaatcoalitie Delft. “Want we krijgen extremer weer met meer regen en hitte, zo is de verwachting. Binnensteden krijgen het extra moeilijk. Die kunnen in de zomer tot wel 7 graden warmer worden dan hun buitengebied. Meer groen en met name meer bomen zou je zeggen, maar dat staat soms op gespannen voet met de wens voor meer woningen.”

Huiberts: “Het heetste plekje in Delft is de Gasthuisplaats, met op een treurige tweede plaats het busstation. Met bebouwing rondom en veel vervoermiddelen kan het zonnetje heerlijk zijn gang gaan ofwel, daar moet je in de zomer snel weg wezen.

De Gasthuisplaats in het bijzonder is al heel lang een doorn in het oog van vele Delftenaren, maar wethouder op wethouder durft deze hete aardappel niet aan te pakken. Er zijn al verschillende projectontwikkelaars geweest die hun tanden erop hebben stukgebeten. Dat Delft nu de derde plaats heeft behaald op de bedenkelijke ranglijst van meest versteende buurten moet de prikkel vormen om nu dan toch tot werkelijke actie over te gaan. Alle lichten staan wat dat betreft op groen. Het parkeerbeleid ondersteunt de afbouw van parkeerplaatsen op de Gasthuisplaats. Dat zal veel vervoersbewegingen schelen. Grotendeels onnodige vervoersbewegingen, want de meeste auto’s die aankomen op de Gasthuisplaats zijn de Zuidpoortgarage dan al voorbijgereden. De mens is van nature lui, dus zolang parkeren daar kan, zal het worden gebruikt. Zonder regelgeving zou er op de markt nu ook nog geparkeerd worden. Vele omwonenden en belangenverenigingen zoals Delfia Batavorum en stichting DelftBloeit ijveren al heel lang voor een groene aanpak van de Gasthuisplaats.

Delft krijgt een groene coalitie. Hopelijk krijgt de Gasthuisplaats een belangrijke plaats in hun beleidsprogramma voor de komende vier jaar. De lastige kwestie bij de Gasthuisplaats is dat er een belangrijk deel van de Delftse geschiedenis onder het asfalt ligt. Er zijn opgravingen geweest. Die zijn gearchiveerd en toen het geld op was heeft men alles weer dichtgegooid en met asfalt overdekt. De vraag is hoe deze geschiedenis tot zijn recht kan komen in combinatie met vergroening. Als het lukt om die twee te combineren worden twee vliegen in één klap geslagen: minder hitte en een prettige groen woonomgeving met historische elementen, want onder het asfalt heeft niemand er iets aan.

De Gasthuisplaats is het allerlaatste plekje binnenstad om een parkje te realiseren, om bewoners en toeristen in de binnenstad op loopafstand te laten toeven in het groen. Het Cultuurlab heeft zich al eens positief uitgelaten over de parkgedachte, hun tuin met grote bomen zou er mogelijk zelfs onderdeel vanuit kunnen maken, maar dan moet de gemeente eerst bewegen en beginnen met planontwikkeling.

Of er voortgang wordt gemaakt hangt van de ambities van onze nieuwe coalitie af. Gaan zij naam maken als raad die dit langslepende dossier durft aan te pakken, dan kunnen ze nog binnen hun ambtstermijn genieten van het resultaat: een groene kloostertuin-oase in de binnenstad.”