Afbeelding

Zo kom jij de zomer door in Delft: Urban Walking! (aflevering 6)

Algemeen

DELFT - De redactie van Delft op Zondag deed een oproep aan de lezers om met leuke activiteiten te komen hoe we deze zomer in Delft moeten doorkomen. Delftenaren Cock Hazeu en Peter Kuiper weten daar wel raad mee. Zij zijn al een paar jaar bezig met het ontwikkelen van flinke rondwandelingen, onder het motto ‘Wandelen Dichtbij’.

Cock bracht in 2019 al de wandelgids ‘Wandelen in Delfland’ uit, bij de in wandelgidsen gespecialiseerde Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Op 1 oktober komt er van hen samen een tweede gids: ‘Wandelen in Rijnland; twaalf flinke rondwandelingen in het Zuid-Hollandse deel van het Groene Hart’. En ook hebben ze een serie van tien wandelingen van 12 à 15 km ontwikkeld in en om Delft: ‘Tien keer Delft; urban walking op z’n best!’ Al deze wandelingen zijn ook ontsloten op de WandelZoekPagina (www.wandelzoekpagina.nl). Die wandelingen gaan we in de maanden september en oktober in deze rubriek van Delft op Zondag kort beschrijven. Voor de auteurs was het de uitdaging om als je denkt alles in en om Delft wel zo’n beetje te kennen, te laten zien dat er toch nog het nodige te ontdekken valt!

Naar de Hertenkamp, het Bieslandse Bos en het Balijbos 15 km
Je gaat van het drukke deel van de Delftse binnenstad naar het rustiger oostelijke deel, met nog een enkel verstild ‘hofje’. Dan ga je de Schie over, de snelweg (A13) onderdoor, en ben je zo maar in korte tijd de stad uit! Je komt dan in de mooie buitengebieden die in de loop der tijd oostelijk van de stad zijn ontwikkeld: eerst in De Hertenkamp, al bijna negentig jaar oud, dan langs de rand van de Delftse Hout, nu zo’n vijftig jaar oud, via het Bieslandse Bos naar het Dobbeplasgebied dat inmiddels ook al meer dan een kwart eeuw bestaat. Via een kerkenpad door het boerenland (mét ooievaars) loop je weer op de stad aan. Langs de Nieuwe Kerk, over de Markt en langs het oude Stadhuis loop je terug naar het station. Hier volgt een korte beschrijving van een paar van de kijkpunten onderweg. Om de complete routebeschrijving met alle kijkpunten te downloaden: https://www.wandelzoekpagina.nl/delft-i

Delft
Delft is afgeleid van ‘delf’: het gedolven kanaal dat de Schie ten zuiden van Delft verbindt met de Vliet ten noorden. In 1246 gaf de Graaf van Holland een aantal privileges waardoor de stad Delft kon ontstaan. Een middeleeuwse Hollandse stad: met muren, poorten, torens en grachten. Daarbinnen werd eerst ‘de Oude Kerk’ gebouwd, en een eeuw later vlakbij ‘de Nieuwe Kerk’. Een stad ook met een economische centrumfunctie, met z’n ligging aan het water, en waar de land- en tuinbouwproducten uit de omgeving vermarkt werden. Op de Markt in het centrum is er nog steeds iedere donderdag een warenmarkt, en zaterdags op de Brabantse Turfmarkt. Ook straatnamen als ‘Paardenmarkt’ en ‘Beestenmarkt’ verwijzen naar eertijdse handel die er nu al lang niet meer plaats vindt.

De Schutterstraat
De Schutterstraat is tot stand gekomen rond 1992: een perceelsgewijs gebouwde nieuwe woonstraat waarbij de modernistische huisontwerpen van verschillende architecten een aaneengesloten geheel vormen. Het is één van de eerste voorbeelden van eigenbouw, bedoeld om dit destijds nog wat achtergebleven deel van de Delftse binnenstad een oppepper te geven. Geïnteresseerden konden inloten voor een kavel om zelf te gaan bouwen. Voor het project als geheel was er wél een coördinerend architect aangewezen. Hij plaatste de zeventien verschillende bouwontwerpen in volgorde. Pas toen wisten de aanstaande bewoners waar ze precies te wonen kwamen. Verder was opgelegd dat de voorgevels van de huizen een hoogte van 9,70 meter moesten hebben, de gevels afgewerkt moesten worden met grijs stucwerk, en dat muurtjes die werden ontworpen om de twee meter voorterrein af te scheiden van de straat van rood baksteen moesten zijn. Dát waren de strenge criteria – en tegelijkertijd werden de ontwerpende architecten ook uitgenodigd om een beetje te zondigen tegen die criteria. De criteria, en de bezondigingen ertegen: beoordeel zelf maar of je de melange van eenheid en verscheidenheid die is ontstaan een smaakvol geheel vindt. De bewoners zijn in ieder geval, nog steeds, dik tevreden over de straat die ze met elkaar gemaakt hebben! En ook over hun uitzicht op de mooie oude bomen van de Doelentuin – zo geheten omdat het ooit exercitieterrein was in de tijd dat de Hollandse steden nog eigen milities hadden.

De Hertenkamp: een ‘crisiswerk’
De Hertenkamp is het oudste recreatiepark aan de oostkant van Delft. Het is in de jaren dertig van de twintigste eeuw aangelegd als ‘werkverschaffing’ - het toenmalige antwoord van de overheid op de werkloosheid van de crisisjaren. Aan het park is sindsdien weinig veranderd: nog steeds kun je er hertjes oud-broodkorstjes voeren, rondwandelen, of een ijsje kopen bij de zondagse ijscoman. Tegenwoordig is het er nooit meer echt druk, maar (groot)ouders met jonge (klein)kinderen vinden het nog steeds een prima plek.

De roeibaan die er nooit kwam
In de oorspronkelijke plannen van het Delftse Hout-gebied was ook de aanleg van een Olympische roeibaan opgenomen. In Delft zijn veel (student-)roeiers die van het Schie-Vliet-Kanaal gebruik maken. De aanleg van een roeibaan zou een grote ingreep in het landschap zijn geweest, het poldergebied in tweeën hebben gedeeld, en funest zijn geweest voor Klein Delfgauw. Zoals vaker gebeurt bij ruimtelijke lange-termijn-plannen, werden oorspronkelijke ideeën later aangepast. Toen in 1973 de eerste ‘oliecrisis’ uitbrak, was er ook geen geld meer voor een roeibaan. Die is er dus nooit gekomen, en het Delfgauwse veenweidegebied is inmiddels mooier dan ooit!

Afbeelding