Afbeelding

Zo kom jij de zomer door in Delft: Urban Walking! (Aflevering 5)

Algemeen

DELFT - De redactie van Delft op Zondag deed een oproep aan zijn lezers om met leuke activiteiten te komen hoe we deze zomer in Delft moeten doorkomen. Delftenaren Cock Hazeu en Peter Kuiper weten daar wel raad mee. Zij zijn al een paar jaar bezig met het ontwikkelen van flinke rondwandelingen, onder het motto ‘Wandelen Dichtbij’. Ook in je eigen omgeving, ook in de drukke Randstad, valt prima te wandelen! Als je maar weet waar je moet zijn, en wat er in het landschap te ‘lezen’ valt.

Cock bracht in 2019 al de wandelgids ‘Wandelen in Delfland’ uit, bij de in wandelgidsen gespecialiseerde Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Op 1 oktober komt er van hen samen een tweede gids: ‘Wandelen in Rijnland; twaalf flinke rondwandelingen in het Zuid-Hollandse deel van het Groene Hart’. En ook hebben ze een serie van tien wandelingen van 12 à 15 km ontwikkeld in en om Delft: ‘Tien keer Delft; urban walking op z’n best!’ Al deze wandelingen zijn ook ontsloten op de WandelZoekPagina (www.wandelzoekpagina.nl). Daarop kun je (gratis) routebeschrijvingen en GPS-tracks downloaden, en zo aan de wandel gaan. Op de WZP beschrijven ze ook kort de aard van iedere wandeling, met een paar foto’s en interessante kijkpunten erbij. Die wandelingen gaan we in de maanden augustus, september en oktober in deze rubriek van Delft op Zondag kort beschrijven. Voor de auteurs was het de uitdaging om als je denkt alles in en om Delft wel zo’n beetje te kennen, te laten zien dat er toch nog het nodige te ontdekken valt!

De Campus-wandeling: langs technische instellingen én kunstobjecten in de polder! (15 km)
Het station aan de start heette tot 2020: Delft-Zuid. Maar het is herdoopt tot Delft-Campus. Op het uitgebreide Campusterrein bevinden zich niet alleen de TU-gebouwen, maar ook nog diverse andere ‘technische’ instellingen, zoals Deltares, het NMi, en TNO-onderdelen. Ook zijn er verzamelgebouwen met kleine of grotere spin-offs van de TU. En er zijn studenten, studentenhuizen en studentenfietsen....De grootste verrassing komt aan het eind van de wandeling: een prachtige polder met een landschapsbeeldenpark, dat bovendien ook nog een relatie heeft met de TU! Hier volgt een korte beschrijving van een paar van de kijkpunten onderweg. Om de complete routebeschrijving met alle kijkpunten te downloaden: https://www.wandelzoekpagina.nl/delft-h

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica 
De TU Delft bezit en beheert ongeveer 50.000 vierkante meter vastgoed, vrijwel alles gelegen hier op de Campus. Eén van de meest kenmerkende gebouwen is het gebouw van Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica, beter bekend als EWI. Dit slanke, markante gebouw van 92 meter hoog is al vijftig jaar onderdeel van het silhouet van Delft – en inmiddels een gemeentelijk monument. In 2019 was de TU van plan om het iconische pand te slopen, omdat het niet meer voldoet aan de huidige eisen en wensen van onderwijs en onderzoek, en efficiënt gebruik van een monument hoge exploitatiekosten met zich meebrengt. Maar iconische gebouwen hebben fans! – na indringende bezwaren uit die hoek heeft het TU-bestuur de hand over het hart gestreken: het pand wordt nu herontwikkeld, omdat dit toch duurzamer is dan sloop.

De Geodetische Lijn
Hier vlakbij de Faculteit Geoscience and Remote Sensing is in het trottoir De Geodetische Lijn zichtbaar gemaakt: de breedtegraad van 52’00’00” Noord van 1 januari 2018. Die datering hoort er ook echt bij, want doordat de Euraziatische tektonische plaat, waarop Nederland ligt, langzaam richting het noordoosten beweegt, schuift de 52e breedtegraad met 1,5 cm per jaar naar het zuiden. Op een informatiebord bij de Lijn is uitgerekend dat gedurende de vijfjarige ingenieursstudie Geodesie (lang geleden eenvoudigweg ‘landmeetkunde’ genoemd) de Lijn 7,5 cm van plaats veranderd is!

De Bibliotheek van de Technische Universiteit
De Universiteitsbibliotheek van de TUD hier op de Campus is opgeleverd in 1997. Het gebouw is ontworpen door het Delftse architectenbureau Mecanoo. In het midden van de bibliotheek bevindt zich de ‘kegel’: een vide, naar boven open in het midden, met vier verdiepingen eromheen, met op elke verdieping ruimte met tafels en stoelen om te studeren. De vide loopt kegelvormig toe naar boven, samen met de puntvorm van het dak.
Het gebouw heeft een schuin (gras)dak dat van het maaiveld oploopt naar boven. Dit dak kan vrijelijk betreden worden. In tegenstelling tot wat wel gedacht wordt, is het niet toegestaan om de helling als skihelling te gebruiken! En omdat dit, wanneer er sneeuw gevallen is, soms toch gebeurt, worden er dan dranghekken geplaatst om de toegang tot het dak te verhinderen.

Land Art Delft 
Land Art Delft is ontstaan uit een samenwerking tussen de TU Delft en de Stichting World Art Delft. Hier ten zuiden van de TU-Campus, is het authentieke Hollandse polderlandschap van Midden-Delfland getransformeerd in een openbaar toegankelijk kunstlandschap. Het landschap heeft z’n karakteristieke dijken, sloten en weilanden behouden, maar is verrijkt met verrassende landschapskunstwerken. Je kan in dit bijzondere landschapspark wandelen, fietsen, fotograferen, picknicken, of vogels kijken. Ook is het Kunstcentrum te bezoeken, dat een podium biedt aan hedendaagse internationale kunst, poëzie en educatie. De expositieruimte met werkruimtes ligt centraal in het beeldenpark.

Afbeelding