In vroeger tijden zag de winkel er heel anders uit.
In vroeger tijden zag de winkel er heel anders uit.

Het gezicht achter: Van Kapel

Algemeen

DELFT - Over twee jaar viert Van Kapel, speciaalzaak in elektrotechniek, haar zestigste verjaardag. Meerdere generaties Delftenaren kochten hier hun verlichting, audiovisuele apparaten of witgoed. “Je moet je door de tijd heen blijven onderscheiden.”

Corné van Kapel is de tweede generatie in de elektronicazaak annex installatiebedrijf. Zijn wieg stond letterlijk in de winkel: “Mijn vader startte in 1962 als elektricien. In 1967 kwam daar de winkel bij, die voornamelijk door mijn moeder gedreven werd. Mijn kinderbedje stond in het magazijn en ik hobbelde als klein kind al rond in de winkel.”

Familiebedrijf
Zo werkte Corné dus al van jongs af aan mee. Het lag dan ook voor de hand dat zijn toekomst in de zaak lag. “Mijn ouders wilden dat graag en ook bij mij was de passie er altijd wel.” Na het VWO studeerde Corné elektrotechniek en bedrijfskunde. In 1993 kwam hij officieel in de zaak, toen nog met zijn ouders, die beide tot hun laatste dag betrokken waren. “In juni vorig jaar, na het overlijden van moeder Van Kapel, kwam Corné's partner Els het team versterken. “Ik vind het heel fijn haar erbij te hebben”, bekent Corné. Mijn ouders zijn ook altijd samen geweest. Het is toch ook een hele verantwoording.” Samen met Els en met 'rechterhand' Yvonne, die inmiddels ook al bijna 25 jaar bij Van Kapel werkt, runt Corné de winkel aan de Hugo de Grootstraat, waar het bedrijf al sinds de jaren '60 gevestigd is. “Het is nu wel een flink stuk groter”, aldus Corné. “Door de tijd heen zijn we steeds meer uitgebreid.”

Installatiebedrijf
Naast elektronicawinkel is Van Kapel ook nog steeds een installatiebedrijf die zowel bedrijven als particulieren bedient. Die combinatie van winkel en installatiebedrijf levert voordelen op: “Het maakt ons niet alleen flexibeler, maar we kunnen ook een bredere service leveren”, legt Corné uit. “Keukeninbouwapparatuur is één van onze specialiteiten. Als mensen bijvoorbeeld bij ons een inductieplaat kopen, omdat ze van het gas afgaan, kunnen wij naast het installeren van het apparaat zelf ook zorgen voor de juiste aansluiting en een eventuele vervanging van de groepenkast. Indien nodig kunnen we zelfs één en ander nog wel passend maken in de keuken.
En natuurlijk sluiten we ook audio- en visuele apparatuur moeiteloos aan. “

Van 'vintage' 
naar modern
Door de jaren heen maakte Van Kapel een gestage groei door. De technologische mogelijkheden werden steeds groter. Koelkasten, wasmachines en stofzuigers werden gemeengoed. De televisie evolueerde van lomp apparaat in zwart-wit naar ultraplatte schermen met modern design en miljoenen vlijmscherpe kleuren. Bang & Olufsen, LG, Loewe, Philips en Samsung, ze zijn allemaal te bewonderen in de showroom. En sound? De cassettebandjes van vroeger maakten plaats voor de CD die op zijn beurt weer moest wijken voor de moderne streamingsdiensten van tegenwoordig. Met merken als Bose, Sonos, Bang & Olufsen, Bluesound, NAD, Sonoro en HEOS heeft Van Kapel dan ook een audiosectie in huis die er zijn mag. En zo geldt dat voor allerlei apparaten. Ze kunnen steeds meer. “En al die tijd moet je mee in kennis”, benadrukt Corné. “Mensen komen hier voor goed en gedegen advies, en dat willen wij hen kunnen geven.”

Vakkennis
Wie de foto's van vroeger bekijkt ziet niet alleen dat de winkel tegenwoordig een stuk groter is dan vroeger, maar ook een stuk ordelijker oogt “ Uitstraling is ook belangrijk”, legt Els uit. “Wij richten ons met ons assortiment voornamelijk op het midden en hogere segment. Dan wil je dat ook in alle rust kunnen laten zien en ervaren.” Bij Van Kapel vindt je dan ook gerenommeerde merken als Miele, Philips, Siemens, Loewe, Bosch, Bose en Sonos, stuk voor stuk producten met kwaliteit. “Wij verkopen dingen waar je langere tijd plezier van hebt”, benadrukt Els. “Dat is ook hoe je je moet onderscheiden van anderen”, vindt Corné. “De betere merken, persoonlijk contact, service en bovenal vakkennis.”

Onderscheidend
Het is daardoor dat Van Kapel zich anno 2020 prima staande houdt in een markt die meer en meer door internet gedomineerd wordt. “Internet is niet meer weg te denken. Wij zijn zelf ook actief op het web. Kijk bijvoorbeeld eens op onze website www.vankapel.nl of onze webshop..” Toch gelooft Corné dat er in de toekomst altijd ruimte zal zijn voor een fysieke, lokale winkel: “Een winkel als deze blijft levensvatbaar als je onderscheidend bent”. De meerwaarde die wij bieden is kennis, drive en enthousiasme in wat je doet.”

Els en Corné zijn de tweede generatie in de winkel in de Hugo de Grootstraat.